Doctorul Neil Stanley, citat de Daily Mail, sustine ca o casnicie se bazeaza pe…somnul odihnitor pe care cei doi parteneri il au si ca proasta calitate a somnului poate distruge o relatie sentimentala. Medicul, care conduce un laborator destinat cercetarii somnului in Surrey, Anglia, sustine ca acest principiu este dedicat persoanelor care fie se agita in timpul noptii, fie sforaie sau au alt comportament care nu ii lasa pe partenerii lor sa se odihneasca. Medicul sustine ca in aceste situatii este mai bine ca cei doi parteneri sa doarma in camere separate, aplicand el insusi acest concept in familia sa si avand dormitor separat de al sotiei sale.
Aceasta stire –concluziile doctorului Stanley- au facut inconjurul lumii si s-a ajuns ca ele sa fie comentate in mai toate revistele si publicatiile –print sau online-, incepand cu ABC, Fox News, Times sau Huffington Post. Dezbaterea este inca vie: pe de o parte sunt cei care sustin ca dormitul alaturi de partenerul este cel mai natural lucru si ca dragostea este mentinuta de acele momente petrecute in fiecare noapte in pat, iar pe de alta parte sunt cei care sustin ca adaptarea la stilul de dormit al unui partener poate fi anevoioasa (voua nu vi s-a intamplat sa stati niciodata cateva ore bune treji pentru ca cel de alaturi fie sforaie, fie se intoarce de pe o parte pe alta, fie va "fura" patura sau va inghionteste?) sau va poate afecta somnul. Este evident ca solutia cea mai buna pentru fiecare cuplu este una personalizata, in functie de obiceiurile fiecaruia si de felul in care se odihneste mai bine sau mai putin bine alaturi de partenerul de cuplu.
Departe de a insemna, asa cum cineva il cataloga intr-un comentariu, un "semi-divort", cred ca sentimentele celor care aleg sa se odihneasca mai bine in paturi separate sau in camere separate nu sunt micsorate de acest lucru. Pe de alta parte, exista o anumita complicitate –chiar si atunci cand e vorba de sforait, de "furat" patura sau de mingile pe care motanul le aduce in pat noaptea- si tandrete intre doua persoane care se regasesc la sfarsitul oricarei zile impreuna in pat.
Dragostea - sub cearceaf sau in alta parte a casei?
Iata ce spune un specialist in relatii de cuplu: "Intimitatea nu se intampla doar in dormitor. Daca faci parte din acea categorie de oameni care alege sa doarma separat de partener pentru a putea dormi mai linistit(a) si a te odihni mai bine, ar trebui sa iti faci timp pentru momente speciale pe care sa le petreceti impreuna, gatind impreuna, facandu-va masaje unul altuia, citindu-va unul celuilalt sau mergand la cursuri de dans impreuna."
Omologul american al doctorului Stanley din Anglia, dr. Michael J. Breus –supranumit si "The Sleep Doctor"- este categoric impotriva celor doua paturi separate si aduce, ca contraargumente –intr-un articol din Huffington Post - un studiu australian care certifica faptul ca barbatii dorm mai bine alaturi de partenerele lor (barbatii sunt, de cele mai multe ori, cei care nu sunt deranjati de propriile sforaituri), dar si faptul ca comunicare este favorizata de cele cateva minute petrecute impreuna in pat inainte de somn si faptul ca dormitul intr-un singur pat este –psihologic vorbind- o siguranta si o cerificare a faptului ca cei doi sunt un cuplu ("Ganditi-va ce inseamna pentru o persoana sa ii spuneti ca nu mai vreti sa dormiti langa ea", spune Breus).
Mi-ar placea sa ne spuneti cum vedeti voi aceasta situatie si cum alegeti sa dormiti alaturi de partenerul vostru de viata! Reusiti sa dormiti impreuna, aveti un singur pat, doua paturi, camere separate? Va simtiti mai putin apropiati daca nu dormiti impreuna?