Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Comediantul Conan O'Brien va prezenta şi gala Oscar din 2026

Citeste mai mult»
Sean 'Diddy' Combs

Sean 'Diddy' Combs va trebui să răspundă la noi acuzații

Citeste mai mult»
Nikki Glaser

Nikki Glaser va fi din nou gazda galei de decernare a...

Citeste mai mult»
intrerupator

Ce tipuri de întrerupătoare sunt potrivite pentru...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla i-a scris o scrisoare lui Gisele Pelicot

Citeste mai mult»
obama

Soţii Obama sunt în discuţii pentru a co-produce un film...

Citeste mai mult»
Donatella Versace

Donatella Versace renunţă la funcţia de director creativ...

Citeste mai mult»
Cristina Bâtlan

Cristina Bâtlan a avut un an de coşmar. Fiul său a trecut...

Citeste mai mult»
peste

Consumul de pește, corelat cu o personalitate mai...

Citeste mai mult»
Marc

Portarul Marc-André ter Stegen dezminte că soţia sa l-a...

Citeste mai mult»
Céline Dion

Céline Dion îşi avertizează fanii cu privire la...

Citeste mai mult»
cant

Cântăreţul sud-coreean Wheesung a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Gene Hackman și soția sa au murit din cauze naturale,...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles cumpără o casă de 3 milioane de lire,...

Citeste mai mult»
zbor

Destinații de vis pentru o lună de miere în Grecia: top...

Citeste mai mult»
prez

Stella McCartney etalează costume feminine într-un decor...

Citeste mai mult»
Macaulay Culkin

Cum a reacționat Macaulay Culkin după ce fratele său mai...

Citeste mai mult»

Schimbările care apar în creier după 3 zile fără acces la...

Citeste mai mult»
Pat McGrath

Louis Vuitton se lansează în sectorul produselor de...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Moartea lui Gene Hackman - Compania de gaze a descoperit...

Citeste mai mult»
cioran

Alex Dobrescu, iubitul Cristinei Cioran, reținut pentru...

Citeste mai mult»
jucat

De ce femeile sunt mai reticente la practicarea jocurilor...

Citeste mai mult»
Sebastian Dobrincu și Otniela Sandu

Sebastian Dobrincu și Otniela Sandu s-au despărțit. Cu...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk a devenit din nou tată, pentru a 14-a oară

Citeste mai mult»
brody

Adrien Brody a doborât recordul pentru cel mai lung...

Citeste mai mult»
Dwayne Johnson

Dwayne Johnson a fost cel mai bine plătit actor din lume...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

Brad Pitt a trăit „spaima vieţii lui”, după o tură pe un...

Citeste mai mult»
oscar

Premiile Oscar 2025 - "Anora", cel mai bun film, cu cinci...

Citeste mai mult»
alaptat

Top 10 sfaturi pentru mamele care alăptează

Citeste mai mult»
gene

Gene Hackman și soția sa nu prezentau 'nicio leziune...

Citeste mai mult»
gracie

Cântăreața Gracie Abrams și-a anulat concertul de la...

Citeste mai mult»
Katy Perry

Cântăreața Katy Perry va călători în curând în spațiu, a...

Citeste mai mult»
Michelle

Michelle Trachtenberg, actriţa din „Gossip Girl” şi...

Citeste mai mult»
Gene

Legendarul actor Gene Hackman, soţia Betsy şi câinele au...

Citeste mai mult»
tvv

Fiica lui Mohamed Salah va debuta pe micul ecran în...

Citeste mai mult»
Robbie Williams

Robbie Williams crede în paranormal: „Am abilități...

Citeste mai mult»
Charli XCX

Cântăreaţa britanică Charli XCX a câştigat Brit Award...

Citeste mai mult»
colesterol

Două vitamine populare ar putea ajuta la scăderea...

Citeste mai mult»

Nitrații și nitriții, extrem de periculoși pentru sănătate, arată un studiu recent

În Sanatate 12 iul 2022

Autorităţile sanitare franceze confirmă "existenţa unei asocieri între riscul de cancer colorectal şi expunerea la nitraţi şi nitriţi", în special prin intermediul cărnii procesate, într-un aviz publicat marţi, în care se recomandă reducerea expunerii la aceste substanţe prezente în alimente, informează AFP.

pericol

Agenţia naţională pentru securitatea sanitară a alimentaţiei (Anses) din Franţa a afirmat că analiza datelor din studiile ştiinţifice publicate pe această temă "se alătură clasificării Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (CIRC)".

În 2015, CIRC, care face parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a clasificat carnea procesată, în special mezelurile, drept cancerigene (categoria 1). Acestea ar favoriza, printre altele, cancerul colorectal, care ucide aproape 18.000 de persoane pe an în Franţa. Nitriţii ingeraţi sunt consideraţi cancerigeni potenţiali (categoria 2A).

Anses "recomandă reducerea expunerii populaţiei la nitraţi şi nitriţi prin măsuri proactive ce vizează limitarea expunerii prin intermediul alimentelor".

Producătorii de mezeluri recurg la nitraţi pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor şi pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor ce cauzează în special botulismul, o afecţiune neurologică gravă care a fost în mare măsură dată uitării ca urmare a progreselor în domeniul sănătăţii. Aceştia sunt totodată compuşi ce dau şuncii culoarea roz, care este în mod natural gri.

"Deşi reducerea nivelului de aditiv este de natură să crească în mod semnificativ riscul microbiologic" - şi, prin urmare, dezvoltarea unor boli precum salmoneloza, listerioza sau botulismul -, Anses "consideră că poate fi avută în vedere, sub rezerva implementării unor măsuri compensatorii validate pentru controlul acestui risc". Spre exemplu, prin scurtarea termenelor de expirare a produselor sau prin acţiuni în etapele de fabricaţie (măsuri de bioprotecţie în crescătorii şi abatoare).

"Nitriţi ascunşi"

În timp ce marii producători au lansat deja sortimente de şuncă "fără nitriţi", agenţia avertizează împotriva soluţiilor de substituţie pe bază de "extracte vegetale" - "aceasta nu constituie o alternativă reală în măsura în care (aceşti substituenţi) conţin în mod natural nitraţi care, sub efectul bacteriilor, sunt transformaţi în nitriţi".

"Aceste produse aşa-numite "fără nitriţi adăugaţi" sau cu "zero nitriţi" conţin aşadar nitraţi şi nitriţi ascunşi", a subliniat agenţia.

În această iarnă, în Franţa, s-au stârnit dezbateri aprinse între producătorii de mezeluri, care apără tradiţii centenare, ce respectă legea, şi asociaţiile de consumatori şi Liga împotriva cancerului, care pledează pentru interzicerea totală a aditivilor.

În februarie, Adunarea Naţională a Franţei a votat principiul unei "traiectorii în scădere" a dozelor maxime de aditivi nitraţi din mezeluri.

La rândul său, guvernul a spus că doreşte "să aştepte revenirea" Anses înainte de a pronunţa măsuri de implementare a textului şi s-a angajat să "urmeze sfatul" agenţiei.

De asemenea, Anses consideră că este important să se definească mai bine "doza zilnică admisă" (DZA) de nitraţi şi nitriţi. Pentru că agenţia a constatat un paradox: existenţa unei legături între consumul de carne procesată şi riscul de cancer, chiar dacă dozele maxime recomandate (150 de grame de mezeluri pe săptămână în Franţa) sunt respectate (de 99% din populaţie).

DZA este "definită separat pentru fiecare dintre aceste substanţe, în timp ce mecanismele biochimice implicate constituie o serie de transformări către compuşi nitrozaţi", se subliniază în aviz.

Concentraţia de nitraţi, prezenţi în mod natural în sol, poate creşte ca urmare a activităţilor agricole (îngrăşăminte, efluenţi din crescătorii etc.). Aceştia se găsesc în plantele consumate şi în apa băută.

Odată ajunşi în gură, sub efectul enzimelor bacteriene, nitraţii ingeraţi se transformă în nitriţi. Când sunt prezenţi în exces, aceştia din urmă, instabili, pot să genereze formarea de "compuşi nitrozaţi", "cunoscuţi pentru caracterul lor genotoxic şi cancerigen".

Anses recomandă, aşadar, continuarea cercetărilor pentru "stabilirea valorii de referinţă toxicologică ţinând cont de co-expunerea" la aditivi, dar şi lansarea de noi studii epidemiologice pentru a îmbunătăţirea cunoştinţelor despre asocierea cu riscul de apariţie a diferitelor tipuri de cancer.

Între timp, agenţia franceză recomandă limitarea consumului de mezeluri la 150 de grame pe săptămână şi adoptarea unei diete diversificate, cu cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi.

Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 mar