Spectacolul are loc la Opera Nationala Bucuresti in data de 5 martie, incepand cu ora 20:00. Fondurile stranse din vanzarea biletelor vor fi donate Liceului de Coregrafie din Bucuresti, precum si sectiilor de coregrafie ale liceelor de arta din tara, sub forma de materiale didactice, costume si alte echipamente necesare studiului coregrafic.
“Sa ajungi dansator profesionist este foarte greu, e un drum lung, plin de sacrificii, care cere multa munca si determinare, iar acesti copii au nevoie de toata sustinerea pe care o pot primi pentru a ajunge acolo unde isi doresc. Ma simt responsabil fata de ei si ma bucur ca atat invitatii mei din Romania cat si cei din strainatate sunt foarte entuziasti si contribuie cu generozitate la acest proiect, care imi doresc sa continue. Pe langa Liceul de Coregrafie Floria Capsali din Bucuresti, exista peste douazeci de sectii de coregrafie la liceele de arta din tara si mi-as dori sa le sprijinim pe toate, treptat”, spune Razvan Mazilu.
Invitatii sai sunt artisti de mare valoare ai scenei romanesti si internationale: cea mai cunoscuta dansatoare scandinava, Virpi Pahkinen; celebra cantareata de jazz Aura Urziceanu; marea actrita Valeria Seciu; nonconformista actrita si cantareata Ada Milea; balerina Monica Petrica, solista Operei Nationale Bucuresti; reputatul actor Dan Puric; dansatorul Florin Fieroiu; muzicianul de jazz Vlaicu Golcea si, nu in ultimul rand, vedeta de televiziune Mihaela Radulescu, in calitate de prezentator. “Mi-am dorit ca in acest spectacol sa iasa foarte mult in evidenta caracterul ‘contemporan’ al proiectului, de la grafica afisului, pana la repertoriul invitatilor”, a spus Razvan Mazilu, care semneaza conceptia si regia spectacolului. De asemenea, el va interpreta cateva momente speciale de dans contemporan. Biletele au fost puse in vanzare la Casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti, la preturile de 150, 100 si 40 RON.
Spectacolul din data de 5 martie, desfasurat sub marca Dance Generator, completeaza initiativele anterioare ale artistului de a sprijini scolile de coregrafie din Romania si este realizat impreuna cu Fundatia Perform. „Dorim sa generam idei noi, talente noi, dar si asocieri mai putin obisnuite intre artisti de prim rang din arte diferite, si astfel sa ajutam noile generatii de dansatori sa creasca, sa prinda aripi. Altfel spus, sa generam dans, mai precis dans contemporan”, explica Razvan Mazilu.
Intr-un proiect anterior, materiale didactice si pianine in valoare de peste 15.000 de euro au fost donate anul trecut Liceului de coregrafie Floria Capsali din Bucuresti.
„Prin aceste initiative nu avem cum sa rezolvam toate problemele sectiilor sau liceelor de coregrafie si nici nu ne putem propune asta, dar ne propunem sa atragem atentia autoritatilor si opiniei publice asupra problemelor artei dansului si sa incurajam companiile sa isi indrepte atentia si asupra dansului, ca domeniu atractiv pentru proiecte sociale. Aceasta forma de arta, atat de speciala si fragila, trebuie sa isi recastige respectul si admiratia de altadata. In plus, sper ca acesti copii sa vada ca nu sunt singuri in aceasta profesie si ca e important ceea ce fac”, a adaugat Razvan Mazilu. „Ii incurajez pe iubitorii de arta sa vina la acest spectacol – se vor bucura de prezenta unor vedete de prima marime si in acelasi timp vor putea ajuta scolile de coregrafie”.
Razvan Mazilu este artistul complet – dansator, coregraf, regizor, autor al dramatizarii – care a impus spectacolele de teatru-dans in Romania. El este si protagonistul primului one-man-show al unui dansator roman, „Jocul de-a Shakespeare”, in 1997, la scurta vreme dupa castigarea Premiului de Interpretare al Operei din Paris. In 2007, Senatul UNITER i-a acordat Premiul Special pentru Coregrafie. Viziunea artistica originala, versatilitatea interpretativa si expresivitatea sa l-au consacrat deja ca unul dintre cei mai valorosi artisti europeni de azi.