Programul Prima Casa a determinat o crestere importanta a cererii pe segmetul apartamentelor care se incadreaza in plafonul stabilit de stat.
"Scaderea preturilor a dus la o cerere mai mare chiar si in pragul psihologic de 60.000 de euro, unde avem o dublare a solicitarilor. Daca in primavara 5% dintre cumparatori alegeau apartamente sub aceasta valoare, astazi procentul este dublu. E drept ca si preturile apartamentelor au scazut, insa cea mai mare influenta a avut-o programul Prima Casa" este de parere Razvan Muntean, General Manager Imopedia.ro.
La polul opus, in cazul apartamentelor scumpe, ce depasesc 150.000 de euro procentul celor care cumpara este nesemnificativ. Doar 2% dintre cumparatori mai au bani pentru asemenea locuinte.
In ce priveste tipul de locuinta spre care s-au orienatat cei mai multi cumparatori, acesta este de departe apartamentul la bloc. Peste 80% dintre cei care au devenit proprietari in toamna acestui an au ales sa locuiasca la bloc. Procentul este in usoara scadere fata de primavara acestui an, diferenta fiind de doar 5 procente.
Statisticile arata ca in continuare cel mai afectat segment al pietei imobiliare ramane cel al terenurilor, unde exprtii imobiliari spun ca piata este practic blocata, tranzactiile fiind aproape inexistente.