În ciuda faptului că celor mai mulţi părinţi nu le place să facă acest lucru (după o zi lungă de muncă, acele câteva minute de citit cu voce tare par extenuante şi enervante), trebuie să reţii că lectura are un impact pozitiv asupra sănătăţii emoţionale şi mintale a copilului tău.
Află în cele ce urmează care sunt beneficiile pe care le au poveştile de adormit copiii şi nu vei mai căuta niciodată scuze să nu îi citeşti fiului sau fiicei tale o mică istorioară.
1. Poveştile ajută la dezvoltarea imaginaţiei copilului
Citindu-i poveşti înainte de culcare, de fapt îi dezvolţi imaginaţia copilului tău. Cei mici ar trebui să aibă o imaginaţie sănătoasă şi bogată deoarece aceasta le face mintea să funcţioneze şi îi învaţă să gândească rapid, dar eficient.
Copiii vor fi capabili să găsească soluţii eficiente la orice probleme din viitor graţie unei imaginaţii bogate. Capacitatea de a vizualiza personaje ireale, locuri şi circumstanţe le face viaţa mai colorată şi îi face pe cei mici mai fericiţi.
2. Momente de nepreţuit
Poveştile de dinainte de culcare creează pur şi simplu momente de neuitat. Ca părinte, tu probabil îţi doreşti ca fiul sau fiica ta să îşi amintească acele momente în care tu le citeşti câteva poveşti despre lumi magice.
Acele momente în care vă spuneţi reciproc "noapte bună" şi vezi un zâmbet fermecător pe un căpşor somnoros sunt cu adevărat de nepreţuit. Aşadar, petrece câteva minute citindu-i celui mic o poveste pentru a crea aceste amintiri.
3. Poveştile îi îmbunătăţesc limbajul
Lectura, pe lângă celelalte beneficii, îmbunătăţeşte limbajul copiilor tăi. Tu le citeşti şi îi înveţi lucruri în acelaşi timp, deoarece copiii îşi amintesc cele mai multe cuvinte pe care le spunem şi îşi extind vocabularul, şi-l îmbogăţesc.
Iar şansele sunt destul de mari ca fiul sau fiica ta să folosească acele cuvinte pe care tu le menţionezi în poveştile pe care i le citeşti, chiar imediat după ce micuţii le aud. Iar ascultând multe poveşti, această activitate îi ajută pe copii să îşi exprime mai bine părerile.
4. Cultivi în copilul tău dragostea pentru citit
Atunci când citeşti poveşti de adormit copiii, tu îol încurajezi pe micuţul tău să citească mai multe cărţi de-a lungul copilăriei sale.
Copiii care adoră să citească au părinţi care obişnuiau să le citească înainte de culcare. Iar micuţii care se uită la filme şi desene animate pur şi simplu nu ştiu care sunt beneficiile lecturii. Aşadar încearcă să îţi inspiri copiii să citească, deoarece ei vor avea mai mult succes în viaţă.
5. Stimulează creierul copilului tău
Imaginează-ţi cât de multe întrebări apar în mintea copiilor tăi atunci când ei aud o poveste citită de mama sau tatăl lor. Ce este asta? Ce este cealaltă? Copiii nu ştiu încă atât de multe, dar cu cât le citeşti mai mult, cu atât mai multe întrebări îţi vor pune.
Iar cu cât îţi adresează mai multe întrebări, cu atât mai multe răspunsuri primesc şi, drept urmare, devin mai inteligenţi. Începe să le citeşti copiilor tăi poveşti în fiecare seară, iar ei vor încerca să răspundă la propriile întrebări chiar şi fără ajutorul tău, deoarece creierul lor va funcţiona mai bine, mai repede şi într-un mod mult mai original.
6. Poveştile sunt un excelent "cântec de leagăn"
Dacă nu poţi să cânţi sau nu vrei să faci asta din orice alt motiv, poţi să citeşti poveşti pentru a-l face pe copilul tău să adoarmă mai repede. Poveştile nu sunt o variantă mai rea decât un cântec de leagăn pentru copiii. Iar în zilele noastre ai acces la atât de multe poveşti diferite, prin urmare poţi alege orice basm sau istorioară îţi doreşti şi poţi citi acea poveste pentru a-ţi educa micuţul de la o vârstă fragedă. Sursa.