Ei bine, meditatia nu inseamna neaparat sa nu te gandesti la nimic, ci mai degraba sa nu lasi gandurile sa te afecteze. Insa cine are timp sa se relaxeze? Tu, cu siguranta, vei spune ca nu.
Poti, insa, sa meditezi pe parcursul zilei, in momentele pe care oricum le folosesti pentru a te deplasa la locul de munca sau chiar in pauza de masa.
1. Mergi pe jos pana la metrou
Daca statia de metrou este destul de departe incat sa necestie sa iei autobuzul timp de cateva statii, alege sa mergi pe jos si sa o faci fiind constienta de pasii pe care ii faci. In loc sa te agiti si sa te grabesti, ia contact cu lumea inconjuratoare, priveste copacii, simte pamantul de sub picioare si astfel nu iti vei lasa mintea sa goneasca spre indatoririle zilnice.
2. Metroul nu trebuie sa fie motiv de stres
In loc sa te enervezi ca iar trebuie sa te inghesui sau ca ai pierdut din nou metroul, foloseste timpul alocat deplasarii catre locul de munca pentru a te concentra asupra respiratiei. Nu are rost sa iti supui organismul la stres suplimentar, gandindu-te la reactia sefului cand ii vei spune cutare si cutare lucru. In schimb, respira corect si monitorizeaza inspiratia si expiratia, lasand gandurile legate de munca sa iti invadeze mintea abia cand ai pasit pe usa institutiei.
3. Acorda atentie celorlalti
Te-ai gandit vreodata cat de mult te afecteaza faptul ca nu-i asculti cu adevarat pe cei din jur cand iti vorbesc? In loc sa acorzi doar pe jumatate atentie, folosind restul mintii pentru a te gandi la altceva, sau pentru a gasi un raspuns “inteligent”, alege sa asculti cu simt de raspundere mesajul. Nu te mai concentra asupra propriei persoane si vei vedea ca vei fi mai calma, mai fericita si mai productiva!
4. Renunta la lupta cu gandurile nedorite
Majoritatea celor care incearca sa mediteze se confrunta cu o falsa problema, incapacitatea de a scapa de ganduri, de a-si elibera mintea.
De fapt, ce trebuie sa faci este sa privesti in mintea ta si sa evaluezi situatia, fara sa judeci. Cu cat te concentrezi mai mult, cu atat iti va fi mai greu! Este un proces cat se poate de natural si nu necesita efort. Daca depui efort pentru a te relaxa si medita, nu mergi in directia corecta!
5. Mediteaza la birou
Nu, nu va trebui sa iti faci griji ca seful te va prinde ca nu iti faci treaba, pentru ca nu trebuie neaparat sa inchizi ochii pentru a medita eficient. Important este sa te concentrezi asupra respiratiei pentru cateva momente. Oricat de mult haos ar fi in mintea ta, organismul va functiona intotdeauna la fel si iti poate servi pe post de colac de salvare. Acorda-ti cateva minute pentru a reintra in contact cu propriul organism si te vei simti mai bine.
6. Apeleaza la tehnologie
Desi tehnologia este vinovata adesea pentru incapacitatea de a te detasa de stilul alert de viata si de sursele de stres, unele aplicatii pot fi utile. Exista unele care te ghideaza pe tot parcursul unei scurte sedinte de meditatie, ajutandu-te sa isi “scanezi” corpul, relaxandu-te complet.
Citeste si:
Meditatia poate reduce depresia, anxietatea si durerea
Yoga, secretul tineretii fara batranete - Maestrul indian Swami Sudhir explica
Cum te ajuta meditatia: "topeste" tensiunea si te vei relaxa