Motivul cel mai frecvent citat in sondaj pentru neutilizarea contraceptiei este faptul ca nu era la indemana in acel moment.
In Regatul Unit si Norvegia, unde contraceptia este disponibila imediat, o cincime dintre tinerii care au recunoscut ca intretin raporturi sexuale neprotejate cu un partener nou, nu au utilizat contraceptia deoarece 'bausera alcool si uitasera"
Comparand cu anul trecut, nivelul cunostintelor despre contraceptie a scazut in special in regiunea Asia Pacific, unde doar 28% dintre tinerii asiatici si australieni considera acum ca sunt bine informati despre optiunile de contraceptie existente fata de 36% in 2009. In multe regiuni, persista preconceptii conform carora unele metode inadecvate de contraceptie reprezinta un mod eficient de a preveni o sarcina neplanificata.
In Rusia, peste jumatate dintre respondenti considera ca 'metoda contactului intrerupt" este sigura. In Peru, o cincime dintre respondenti considera ca intretinerea raporturilor sexuale in timpul menstruatiei este o metoda eficienta de contraceptie.. Iar in Turcia, peste o treime dintre tineri considera ca dusul sau baia dupa intretinerea raporturilor sexuale sunt sunt eficiente in prevenirea unei sarcina neplanificate.
60% dintre adolescentele romance nu folosesc metode contraceptive
Un procent de 60% dintre tinerele romance cu varsta intre 15 si 18 ani nu au folosit niciodata o metoda contraceptiva, 24% dintre femei, au ales cel putin o data contraceptia de ugenta, 30% au folosit metoda calendarului si aproximativ 30% a contactului intrerupt. Acestea sunt cateva dintre statisticile ingrijoratoare relevate de acelasi sondaj.
Datele studiului au fost facute publice in conferinta de promovare a Zilei Mondiale a Contraceptiei pe care Romania o va sarbatori alaturi de alte 69 de state din intreaga lume pe 26 septembrie.
Sub motto-ul " Contraceptia: Viata ta, responsabilitatea ta", Ziua Mondiala a Contraceptiei se concentreaza pe nevoia de a-i incuraja pe tineri sa isi asume responsabilitatea contraceptiei pentru a preveni o sarcina nedorita sau bolile cu transmitere sexuala.
O treime dintre sarcinile care au loc in fiecare an sunt neplanificate
In toata lumea, aproximativ o treime din cele 205 milioane de sarcini care au loc in fiecare an sunt neplanificate. In plus, statisticile arata ca cele mai mari rate raportate de BTS ( boli cu transmitere sexuala) se inregistreaza in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 anii si doar un numar foarte redus de adolescenti (intre 15 si 19 ani) es la servicii BTS acceptabile si pe care si le pot permite.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Contraceptiei Asociatia Tineri pentru Tineri si Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS), cu sprijinul unei importante companii farmaceutice lanseaza o campanie inedita de responsabilizare si educare a tinerilor din Romania. Scopul acesteia este incurajarea adolescentilor si tinerilor (14-19 ani), elevi in sistemul national de invatamant preuniversitar, de a preveni aparitia unei sarcini nedorite sau a unei boli cu transmitere sexuala, prin elaborarea si implementarea de micro-proiecte educative adresate colegilor lor.