Relatiile, prietenii si cunoscutii sunt deosebit de importante cand vine vorba de succes. Credeti ca alde Mihaela Radulescu, Ana Lesko sau Monica Gabor s-ar fi bucurat de succesul de astazi daca nu cunosteau pe cine au cunoscut? Credeti ca ascensiunea spre varful clasei politice a unor doamne si domnisoare ar fi fost posibila fara parghia de sprijin data de cositele blonde, decolteul generos sau statutul de "fata tatii"? Inteligenta, munca sunt necesare, dar nu absolut obligatorii.
Manager intr-o companie de succes, vedeta tv, profesor universitar, star de cinema, fotomodel si lista poate continua de la un capat la altul al nomenclatorului meseriilor, adaugandu-se somera, casnica, liber profesionista in functie de caz.
Am invatat ca depine numai de noi sa ajungem acolo unde ne dorim, dar daca viitorul nu este scris in astre, asta nu inseamna ca suntem singure raspunzatoare de el. Coordonatele delimitate de sferele de influenta in jurul carora gravitam, reteaua de relatii sociale pe care o cream in jurul nostru sau la care ne afiliem ne decid in mare masura soarta.
Socializarea primara: sau pe cine cunosti de cum deschizi ochii!
Specialisti, psihologi si sociologi inca au dispute in legatura cu raportul dintre zestrea ereditara si cea dobandita in cursul existentei. Desi unii sunt inclinati sa valorizeze in mai mare masura aspectul innascut decat cel invatat, nimeni nu neaga influenta foarte mare pe care mediul o are asupra individului si mai ales pe care o au cei cu care acesta interactioneaza.
Intr-un fel sunt copiii care se nasc in familii sarace sau dezorganizate si in altfel se dezvolta cei care beneficiaza de aportul unei familii iubitoare. Totodata, ascensiunea pe scara sociala se face mai usor pentru cei care au un capital de relatii mai mare, decat atunci cand este vorba de "ilustrii necunoscuti".
Asta nu inseamna ca cei care provin din medii "ostile" unei dezvoltari propice nu pot reusi, sau cei de "familie buna" vor fi in permaneta sub imperiul zeitei Fortuna. Nu este o casta inchisa, si unii si altii pot emigra dintr-o parte in alta, insa potentialul fiecaruia, si efortul depus pentru un obiectiv similar este diferit.
Patru situatii in care este musai sa cunosti pe cineva
1. Cand vrei un job. Drumul catre jobul pe care il visezi nu este presarat cu petale de trandafiri, zambete si incurajari. Peiorativ se numeste "pila" si tinde sa stirbeasca atat stima de sine a celui care apeleaza la ea cat si imaginea unei institutii sau companii in care accesul se face prin metode mai putin ortodoxe.
Totusi, este in proportie de 90 % necesa de fiecare data cad te afli fata in fata cu un angajator. Ca sa scape de fobiile comunismului, cand trebuia sa ai o "pila" si atunci cand iti cumparai hartie igienica, astazi "pila" s-a rebranduit in recomandare. "Cunosc pe cineva, este perfect pentru ceea ce noi cautam. Munceste foarte mult!". Desi asta nu-i asigura jobul sau pozitia la care aplica, cu sigurnata CV-ul sau va fi vazut dintre sutele de CV-uri care astepata cuminti pe biroul celor de la HR.
In institutiile publice nici nu mai are rost sa vorbim. Desi niciun post nu poate fi accesat fara sa fie scos la concurs, de cele mai multe ori nu stiu de ele decat "cunostintele".
2. Cad vrei sa avansezi in cariera. Reteaua de cunostinte din domeniul de activitate in care evoluezi are un rol deosebit de important in viitorul tau. Nu degeaba au aparut retele de socializare in functie de domenii de activitate, pasiuni, statuturi sociale. Impartasesti experienta ta cu alte prsoane, afli lucruri interesante, cunosti o multime de lume. Dintre acestia, unii pot fi exact rotitele care pot pune in miscare planurile tale in privinta unei avansari.
3. Cand ai de-a face cu un functionar public, cu subcategoriile: omul de la ghiseu, politistul de la circulatie, doctorul cu mai multe buzunare la halat, preotul si dascalul.
Poate nu atunci cand trebuie sa platesti o factura, cand vrei sa-ti faci buletinul sau e vorba de o consultatie de rutina, dar cu siguranta atunci cand ai de facut mai mult de doua, trei drumuri la un circa financiara, la politie, sau la medic este bine "sa cunosti pe cineva".
La medic, la preot si la politie mergi la fix. Din alte "cunostinte" stii exact cat trebuie sa plasezi, unde si in ce forma pentru a avea parte de tratamentul dorit. Cu mici exceptii toti sunt pe baricade si "asteapta sa te cunoasca".
Daca este ceva serios, o recomadare de sus referitoare la cum ar trebuie sa evolueze anumit dosar sau situatie se numeste "trafic de influenta", insa nimeni nu se sperie. Sa fim seriosi, numai de asta nu statea Justitia romaneasca.
4. Cand vrei sa te casatoresti! Traim intr-o societate in care putem sa facem lucruri pe care in trecut nici nu puteam sa ni le imaginam. Acum comunicam la distante inimaginabile, facem sex prin telefon, incingem fibra optica cu mesaje fierbinti insa nu reusim sa ne casatorim decat daca suntem doi.
Nu inteleg, daca tot putem sa ne autosatisfacem fara sa avem nevoie de o persoana, daca in cateva ore la sex-shop iti intregesti arsenalul de care are nevoie imaginatia ta si asa "bogata", de ce trebuie sa mai cunoastem pe cineva si nu ne suntem autosuficienti?!
Trei sfaturi pentru feminise!
1. Intalneste-te cu colegii de breasla! Oricand poti invata ceva nou, poti afla un pont sau sa cunosti pe cineva care sa te poata ajuta. Iti deschizi orizonturile, iti creezi o viziune mai ampla asupra sferei de activitate in care esti implicata. Consolideaza relatiile pe care le stabilesti la serviciu sau in cadrul activitatilor care te intereseaza.
2. Nu te izola! Birou-Pat! Ti-e cunoscuta sintagma si din pacate nu din reclama la vitamine? Fiecare dintre noi avem momente in care nu mai stim altceva deca ruta: serviciu- casa. Nu este sanatos si dincolo de raul fizic pe care vi-l pricinuieste nici starea voastra psihica nu va fi dintre cele mai bune. Asa ca nu te izola, fa tot posibilul sa-ti intensifici relatiile cu alte sfere de activitate decat cea delimita de munca ta. Hraneste-ti hobby-urile si pasiunile, participa la activitati voluntare, asa vei cunoaste persoane interesante, iar viata ta va fi mult mai bogata!
3. Distreaza-te! Viata este atat de scurta incat fiecare clipa trebuie traita la intensitate maxima. Nu refuza invitatia la o petrecere intainte de a te asigura ca aceasta nu te poate ajuta in niciun fel. Poti sa cunosti oameni pe care in mod obisnuit nu-i cunosti, iti poti intensifica relatiile si cine stie, poate te vei alegei si cu un iubit, in cazul in care nu ai deja!
Recomandarea saptamanii: Arata cu 20 de ani mai tanara. Este fosta canotoare si sotia presedintelui Raiffeisen Bank Romania. Valeria Racila von Groningen a vorbit pentru Feminis.ro despre frumusete pentru toata viata si cum sa avem grija de noi constant, indiferent de "tentatii".