Aşa că astăzi îţi prezentăm 5 simptome majore. Cu siguranţă nu vei dori să aştepţi prea mult pentru a vedea dacă acestea se îmbunătăţesc.
Deşi marea majoritate a accidentelor vasculare cerebrale se întâmplă în organismul persoannelor de peste 65 de ani, aproape 10 la sută dintre toate aceestea pot să apară şi la persoanele sub 45 de ani, iar femeile sunt supuse unui risc mai mare, comparativ cu bărbaţii.
Ce este un atac cerebral?
Un accident vascular cerebral se întâmplă atunci când fluxul de sânge într-o zonă a creierului este "tăiat". Atunci când se întâmplă acest lucru, celulele creierului sunt private de oxigen şi încep să moară. Când celulele mor în timpul unui atac cerebral, abilităţile controlate de acea zonă a creierului - precum memoria şi controlul muşchilor - sunt pierdute.
Modul în care o persoană este afectată de atacul cerebral depinde de locul unde se produce atacul cerebral în creier şi de cât de mult este afectat creierul.
Pe lângă menţinerea unui stil de viaţă sănătos, cea mai bună apărare a ta este să identifici din timp simptomele şi să îţi mergi rapid la Urgenţă. Iată ma jos semnele majore care te avertizează în privinţa unui atac cerebral:
1. Slăbiciune sau amorţeală pe o singură parte a corpului
Dacă brusc că ai pierdut forţa sau nu îţi simţi un membru pe o parte a corpului, acesta ste un semn comun de accident vascular cerebral, în special în braţ şi picior. O parte a feţei tale poate, de asemenea, să "cadă".
2. Ai probleme de vorbire
Acest simptom poate să apară în câteva forme: discursul tău poate fi neclar sau poate ai o dificultate în a spune cuvintele. De asemenea, poate ai senzaţia că te lupţi să înţelegi ceea ce spun ceilalţi oameni. Însă şi aici există un spectru mai larg, de la simptome uşoare, până la unele severe.
Specialiştii spun că dacă o persoană e alarmată din cauza unei dificultăţi de vorbire, fie pentru că nu poate articula corect, fie pentru că nu poate să vorbească - de exemplu simte că unele cuvinte îi stau pe vârful limbii - este timpul să caute asistenţă medicală imediată.
3. Ai o durere severă de cap
Acest lucru este cel mai probabil să apară în cazul unui accident vascular cerebral cu hemoragie, care se întâmplă atunci când, "în loc să se blocheze un vas de sânge, acesta se sparge, iar sângerarea se produce în creier", inundându-l. Hemoragiile intracraniene sunt mai puţin comune decât accidentele vasculare cerebrale ischemice, reprezentând aproape 10 sau 15% dintre toate tipurile de atacuri cerebrale.
4. Îţi pierzi o parte din vedere
La fel ca senzaţia de slăbiciune sau amorţeală de la nivelul membrelor superioar sau inferioare, problemele de vedere sunt, de obicei, pe o singură parte a corpului. Dar în loc de pierderea completă a vederii la un singur ochi, ai mai multe şanse să îţi pierzi câmpul vizual la ambii ochi. De exemplu, niciun ochi nu poate vedea către stânga.
Asta pentru că globul ocular şi nervul optic sunt în regulă, dar direcţia unde merge informaţia pentru a fi procesată în creier este afectată.
5. Te confrunţi cu un debut brusc al oricărui simptom dintre cele de mai sus
Semnul distinctiv al unui accident vascular cerebral - instalarea bruscă a acestor semnale de alarmă - ar trebui să fie cel mai mare indicator al tău şi vei şti că trebuie să mergi imediat la cel mai apropiat spital. Aceste simptome apar ffoarte repede, dar nu toate trebuie să fie prezente pentru a justifica un drum la Urgenţe. Surse: 1, 2.