Suntem, in general, cu totii de acord ca normele de ordin moral sau social trebuiesc respectate -persoanele trebuie sa consimta la actul sexual si trebuie sa fie majore-, dar ne uitam crucis atunci cand cei din jurul nostru depasesc normele pe care ni le-am impus.
Ce e pervers si ce nu e pervers intr-o relatie?
Ne raspunde psihoterapeutul si psihosexologul Jeni Chiriac: "Ideea de perversitate s-a nascut din normele socio-morale cu adanci radacini in credintele si prejudecatile noastre, mai ales cand aceste "perversiuni" se intersecteaza cu imaginea si mai ales stima de sine. Ce este sau nu pervers intr-un cuplu se decide in acea relatie de cuplu, prin negocierea sau deschiderea celor doi spre experimentare, implicit joc. Perversitatea este legata de limite, este legata de impunere, este legata de abuz, este legata adesea de ideea de ceea ce la general este mai putin permis sau acceptat la nivel de grup micro sau macrosocial".
Barbatii sunt, de cele mai multe ori, primii care par tentati si dispusi sa incerce lucruri noi sau neobisnuite in materie de sex. Daca e sa ne gandim foarte lucid realizam ca este logic: ei sunt, in general, mai putin inhibati decat noi si mult mai dornici de noutati in acest domeniu. In plus ei nu au variatii de libido atat de mari ca noi -gandeste-te la sarcina, la PMS sau la menopauza- si au timpul si dispozitia necesare pentru a se "documenta" in privinta noutatilor (site-uri de internet, filme etc).
Cum crezi ca ar putea trata o femeie desteapta propunerile partenerului ei?
"Cu diplomatie si deschidere, a experimenta este departe de a insemna "merg pana la capat", "trebuie", "asta sunt" "doar ma foloseste" etc etc. Propunerile nu obliga, ele sunt sugestii, ele sunt invitatii la joc!", explica psihoterapeutul si psihosexologul Jeni Chiriac.
Voi experimentati in pat? Aveti fantezii pe care nu le-ati pus inca in practica?