Un copil cu varsta cuprinsa intre 2 si 4 ani aude cuvantul NU chiar si pana la 400 de ori intr-o zi. Nu o spunem noi, ci statisticile expertilor licentiati in psihologia copilului. Cifrele sunt alarmante: cu cat mai multe NU-uri, cu atat mai multe sanse ca micutul tau sa se dezvolte cu intarziere. Potrivit studiilor, copii carora li se spune tot timpul “Nu, nu ai voie” intampina dificultati in dezvoltarea limbajului decat cei ai caror parinti reactioneaza mai optimist. Pe langa asta, NU, folosit in exces, isi pierde efectul, devenind un cuvant si atat. Unii copii il vor ignora, altii vor reactiona furios, doar ca sa ne faca in ciuda.
Ce poate o mama sa faca ca sa nu se ajunga aici? Sa-si lase copilul sa-si faca de cap? In niciu caz. Nu-i ramane de facut decat sa stabileasca noi limite. Iata cinci cai prin care poti sa-i oferi o educatie sanatoasa, invatandu-l ce e bine si ce e rau, scotandu-l din uz pe NU:
1. Prezinta-i lucrurile intr-o lumina pozitiva
Sunteti la cumparaturi iar copilul tau se da dea ceasul mortii incercand sa-ti spuna ca vrea ceva dulce? “Nu mancam dulciuri inainte de masa” nu e cel mai bun raspuns. Specialistii sunt de parere ca multi dintre copii nu inteleg semnificatia unei nterdictii doar printr-un simplu nu. Pur si simplu li se blocheaza capsorul. Ce ai de facut? Incearca ca pe viitor sa inlocuiesti NU-ul cu DA. Spre exemplu, ai putea spune “DA, avem voie dulciuri, dar dupa masa”.
2. Explica-i de ce nu are voie sa faca un anumit lucru
Continua sa loveasca in masa, desi i-ai atras de zeci de ori atentia, spunandu-i sa nu mai faca asta? Explica-i frumos, pe un ton bland, cat de mult te deranjeaza acest zgomot. Mai mult, i-ai putea spune ca orice lovitura o face pe masa sa sufere si ca acest lucru te intristeaza. Scuza este una puerila, dar nu uita ca I te adresezi unui copil. E important ca ca micutul tau sa stie ca nu e singur, ca traieste alaturi de alti oameni si ca nu intotdeauna putem face ceea ce vrem. Ii vei da o lectie utila, invatandu-l sa respecte sentimentele celorlalti.
3. Invata sa negociezi
Insista sa bata mingea in casa desi stie ca n-are voie sa faca acest lucru decat afara. Te astepti din clipa in clipa sa auzi zgomotul care sa anunte ca tocmai ti-a facut tandari vaza preferata. Renunta la atitudinea inutil defensiva si invata sa negociezi! In loc sa spui “Nu, nu ne jucam cu mingea in casa”, spune “Mingea se bate numai afara. Daca vrem sa ne jucam cu ea in casa, o rostogolim usor pe jos si atat”. Oferindu-I o optiune, il faci sa se simta ca e si el in control asupra acestei situatii. Copii intre 1 si 3 ani pot invata astfel, usor-usor, sa ia decizii simple de unii singuri. Desigur, atata timp cat ii limitezi optiunile la doua.
4. Ofera-i exemple
Cristi, care tocmai a implinit 2 anisori, si-a facut un obicei prost din a-si lovi surioara de 6 luni. Parintii i-au spus de nenumarate ori sa se opreasca. De ce nu o face? Specialistii sustin ca multi dintre copilasii cu varsta de pana la 3 anisori reactioneaza violent in situatii noi din simplul fapt ca nu stiu cum altfel sa reactioneze. Ajuta-l pe cel mic sa-si faca o idee. Mamica lui Cristi va trebui sa-i spuna baietelului sa-si sarute surioara, sa o mangaie pe capusor sau sa-I zambeasca. In felul acesta, cel mic va sti cum sa reactioneze in prezenta ei si va renunta sa o mai loveasca. Aceasta tactica da roade si in cazul in care copilul tau se poarta urat cu animalele de casa.
5. Foloseste tonul care trebuie
Cea mai usoara metoda de a renunta la NU este sa-l tai pur si simplu din vocabularul tau. Nut e teme, te vei descurca minunat si fara el. Cum? De exemplu, poti pastra tonul pe care ii comunicai interdictia, sau, pentru cele mai bune rezulatat, si privirea, mimica fetei si gesturile care o acompaniau. Ideea e ca tu sa fii ferma si sa te tii tare pe pozitie fara sa recurgi la cuvantul NU. Un body language sugestiv il va scuti de pe cel mic sa se mai simta frustrate, si pe tine de la un consum ridicat (inutil!) de energie.