Vei constata ca sunt multe activitati care iti consuma timp si par a te ajuta, insa nu fac decat sa te incetineasca.
Una dintre ele este vorbitul la telefon. Daca ai aduna orele petrecute discutand la telefon, vei vedea ca irosesti o groaza de timp astfel. In cazul in care afacerea ta presupune sa comunici prin telefon, este de inteles. Insa de cele mai multe ori te trezesti discutand verzi si uscate cu prietena cea mai buna, cu mama sau cu fratele, cand ai putea foarte bine sa te concentrezi pe munca si apoi sa aloci putin din timpul liber unei discutii fata in fata cu cei dragi.
Un alt obicei care iti dauneaza este verificarea e-mailului de mai multe ori pe zi. Multe dintre mesaje nu te ajuta cu nimic, dar iti irosesc timpul pretios.
Stii sa iti administrezi timpul asa cum trebuie? Raspunde la intrebarile de mai jos:
1. Uiti adesea lucruri pe care le ai de facut in ziua, saptamana sau luna respectiva?
2. Obisnuiesti sa depasesti termenul limita pentru proiecte, rapoarte si alte activitati ce tin de munca?
3. Petreci mult timp raspunzand la e-mailuri?
4. Esti distrasa atunci cand accesezi internetul, ajungand pe pagini care nu au legatura cu ceea ce lucrezi, in loc sa iti faci treaba?
5. Biroul tau este aglomerat si dezordonat?
6. Iti lipseste capacitatea de concentrare cand lucrezi?
Daca ai raspuns afirmativ la una sau mai multe dintre intrebarile de mai sus, ai nevoie sa iti perfectionezi abilitatile de gestionare eficienta a timpului.
Cum? Nu uita sa iti notezi toate activitatile pe care trebuie sa le desfasori intr-o zi. Fii realista si nu incarca prea mult lista, fiindca vei acumula frustrari cand iti dai seama ca nu le poti face pe toate.
Este indicat sa aloci timp si pentru organizarea indatoririlor pentru saptamana in curs, fiindca un program saptamanal te ajuta sa ai o imagine de ansamblu asupra activitatii si nu risti sa te incarci excesiv intr-una din zile.
In lista respectiva, evidentiaza prioritatile si noteaza-ti ce poti lasa pentru a doua zi, daca situatia o impune.
Poti clasifica elementele din lista de activitati in 4 mari categorii: urgent si important, urgent, dar nu foarte important, important, dar nu urgent si nu in ultimul rand, acele aspecte care nu sunt nici foarte importante, nici urgente.
Le poti trece in coloane diferite si incepe sa te ocupi de cele urgente si importante, dupa care concentreaza-te asupra celor importante, dar nu urgente, pe cele urgente dar nu tocmai importante lasa-le la urma si incearca pe cat posibil sa le ignori pe cele care nu sunt nici urgente, nici importante.
Pentru a pune in practica aceasta tactica trebuie in primul rand sa identifici si sa elimini procrastinarea!
Citeste si:
Lenea este un atu in cariera- 4 motive pentru a dopta procrastinarea
Iesi din zona de confort - Adopta obiceiuri de invingator in 7 etape!
Ritualul zilnic care iti asigura eficienta la locul de munca!