Chiar dacă nu eşti mulţumită de modul în care arată pielea ta în fotografii sau de trăsăturile care ies prea mult în evidenţă atunci când pozezi, iată că ştiinţa are un răspuns mult mai complex - şi deloc jignitor - la întrebarea de cee urâm fiecare fotografie cu noi înşine.
Potrivit lui Nick Stockton de la "Wired", motivul real pentru care nu ne place cum ieşim în poze are de-a face cu oglinzile.
Iată care este explicaţia: atunci când ne uităm la noi în oglindă, avem senzaţia că ne uităm la noi înşine, dar de fapt vedem o imagine "în oglindă" a persoanei noastre - ceea ce este, în realitate, o imagine inversă a chipului nostru.
Nick Stockton explică mai departe importanţa unui concept cunoscut sub numele de simpla expunere (sau "mere-exposure effect") care a fost dezvoltat de Robert Zajonc la sfârşitul anilor '60.
"Mere-exposure" / espunerea simplă este un fenomen psiholohic prin care oamenii au tendinţa de a dezvolta o preferinţă pentru lucruri pur şi simplu pentru că sunt familiarizaţi cu ele. În psihologia socială, acest efect este uneori numit şi "principiul familiarităţii".
Acest principiu al familiarităţii sau al simplei expuneri spune că noi "reacţionăm mai favorabil" la lucrurile cu care suntem obişnuite, inclusiv la propriile noastre feţe.
După ani întregi în care ne-am uitat la noi în oglindă şi ne-am "fiert în sos propriu" în vanitatea noastră, am devenit familiarizaţi cu faţa care se uită la noi - imaginea noastră din oglindă. Ce-i aşa de problematic în legătură cu asta, cu toate acestea, este faptul că fotografiile nu sunt imagini din oglindă. Fotografiile ne arată pe noi exact aşa cum suntem.
Ne-am obişnuit cu faptul că zâmbetul nostru se ridică un pic pe partea stângă şi că ochiul nostru drept "cade" un pic mai mult comparativ cu stângul. Aşa că atunci când vedem o fotografie cu noi, cu trăsăturile inversate, imaginea noastră ni se pare ceva de-a dreptul străin, nefamiliar.
Aminteşte-ţi, deci, că principiul familiarităţii spune că noi reacţionăm favorabil la lucrurile pe care le vedem cel mai des şi că ne vedem pe noi înşine foarte rar - aşa cum suntem descrise în fotografiile normale.
În cele din urmă, reţine că atunci când spunem că ne displace o fotografie cu noi înşine, nu este ca şi când am recunoaşte că, de fapt, credem că arătăm neapărat "urât". Este doar faptul că ne găsim cealaltă imagine de sine - imaginea inversată pe care o vedem în oglindă - mai atractivă decât imaginea pe care o vedem în fotografiile făcute de prietenii noştri. Sursa.