Proteinele sunt arma secretă pe care o ai la începutul zilei - iar această "armă" îi oferă micului dejun multă putere, dar te ajută şi fii plină de energie pe toată durata dimineţii.
Pentru majoritatea oamenilor, ouăle reprezintă sursa supremă de proteine. Însă ce faci dacă nu îţi plac ouăle sau eşti alergică? Din fericire, există multe alte modalităţi uşoare, dar şi trucuri gustoase care te ajută să obţii acea doză de proteine la primele ore ale dimineţii.
Iată mai jos câteva idei care nu implică niciun gram de albuş sau gălbenuş de ou.
1. Quinoa
Înlocuieşte fulgii de ovăz cu care te-ai obişnuit dimineaţa cu un castron de quinoa. O cană de boabe de quinoa fierte este "încărcată" cu 8 grame de proteine (comparativ cu aproape 6 grame de proteine, cât conţine un ou) şi 5 grame de fibre, care te ajută să îţi subţiezi silueta. Dacă ai răbdare să cauţi, vei găsi pe Internet o mulţime de reţete pe vată de quinoa.
2. Seminţele de chia
Budincă la micul dejun? De ce nu, atunci când are 11 grame de proteine (şi 19 grame de fibre)? Plus că are un gust minunat, de parcă ar fi o versiune de ceai verde cu lapte. Învaţă să foloseşti mai des seminţele de chia în prepararea unui mic dejun sănătos şi hrănitor.
3. Parfait de iaurt
Combină iaurtul bogat în proteine cu fructe şi nuci sau cu granola cu un conţinut redus de zahăr (fie granola deja ambalată, pe care o cumperi de la magazin, fie granola făcută de tine), şi ai obţinut un mic dejun săţios şi sănătos.
4. Smoothie-urile
În general, poţi să îţi îmbogăţeşti smoothie-ul de dimineaţă (în cazul în care vrei mai multe proteine) prin adăugarea untului de nuci, seminţelor de cânepă şi altor tipuri de seminţe, sau prin adăugarea unei cantităţi de iaurt simplu. Dacă îţi place să foloseşti pudră de proteine în reţetele tale, specialiştii îţi recomandă să alegi o pudră proteică din mazăre, neîndulcită.
5. Resturile de la mesele anterioare
Nu există vreo regulă care să îţi spună că nu ai voie să mănânci la micul dejun carne de peşte, de pui sau friptură de porc (sau orice altă proteină), care ţi-a rămas de la cina pe care ai luat-o seara trecută. Încălzeşte preparatul şi bucură-te de savoarea lui, alături de câteva legume. Sau împachetează carnea rămasă de la masa de seară într-o lipie din făină integrală şi ia-o la pachet. Sursa.