Copilaria isi pune amprenta asupra noastra. Printi neinfricati si printese gingase, Scufite-Rosii, cavaleri si pirati seducatori, cu totii ne infrumuseteaza acei ani, incarcandu-ne de experiente prin care nu am trecut si de invataminte. Fie ca am citit basmele Fratilor Grimm, fie ca am visat la o viata de printesa citind basmele contesei de Segur, fie ca povestea ta favorita e cu printesa Asenel cea mofturoasa, toate ne-au incantat si ne-au modelat, mai mult sau mai putin, asteptarile.
Psihologul Lucian Trasa, director general la firma Strategid, ne explica cat este de mult ne pot influenta lucrurile citite in frageda copilarie. Pentru a face acest lucru, trebuie intai sa aflam modul in care basmele pot fi analizate: "Exista cel putin doua niveluri la care pot fi analizate basmele: primul dintre ele se refera la nivelul discursiv, rational care are un efect direct asupra planului moral si etic al oamenilor, altfel spus, basmele au fost create – cu foarte mult timp in urma – pentru a educa si a oferi solutii etice si de succes la problemele de atunci ale oamenilor; al doilea se refera la nivelul arhetipal si emotional care are ca efect "modelarea" inconstientului nostru", ne spune Lucian Trasa.
Sigur ca nu poate fi vorba de efecte nocive sau de ideea ca o personalitate in curs de formare e influentata negativ de citirea basmelor, ne asigura psihologul. Nu putem vorbi de crearea unor false asteptari pentru fetitele de acum si femeile de mai tarziu, ci doar de o setare in conformitate cu principiile arhetipale generale, adica de "programare" in plan inconstient a – sa zicem – , accentueaza psihologul Lucian Trasa, diferitelor roluri sexuale.
Lucian Trasa: "Nu inseamna ca femeile care vor suferi in copilarie o identificare cu Frumoasa din Padurea Adormita vor astepta toata viata un Fat-Frumos care sa le trezeasca, dar in mod cert in toate societatile de tip european, femeile adopta un rol preponderent pasiv, iar barbatii unul preponderent activ. Iar aceste lucruri nu inseamna ca femeile trebuie sa stea acasa ca sa ingrijeasca progeniturile si sa faca mancare, iar barbatii sa mearga la serviciu ca sa aduca bani. "
Frumoasa din Padurea Adormita e acum General Manager
Mai cred femeile in Fat-Frumos? Iata ce ne raspunde psihologul: "Fat-Frumos a existat si va exista ca model sau patern de relationare masculin, indiferent daca Printesa a trait acum 1000 de ani sau traieste in prezent si, eventual, este General Manager al unei companii de succes". Aflam ca in ultimul secol s-a produs o presiune constanta in sensul modificarii rolurilor traditionale masculin-feminin si ca aceasta presiune nu numai ca a avut un efect redus, ci a constituit o tendinta generatoare de nevroza sociala.
Asadar, "Mitul lui Fat-Frumos nu le influenteaza nici pozitiv si nici negativ pe fetite, ci le pregateste pentru rolul de femeie de mai tarziu, nu in planul conduitelor concrete, ci in plan psihic profund, inconstient." Putem doar sa ne intrebam daca felul in care am fost crescute sau felul in care ni s-au citit basme ne predispune la o tendinta de visare accentuata in privinta relatiilor si a genului de barbati pe care ii preferam. Raspunsul ne este dat tot de catre psihologul Lucian trasa, care ne explica: "Cum am mai spus, miturile si basmele nu pot fi impartite in "bune" si "rele" sau cu influenta pozitiva sau negativa, pentru simplul fapt ca ele nu mai actioneaza in planul discursiv, rational, educativ, moral etc. decat intr-o foarte mica masura".Alba ca Zapada e consultant de frumusete
Vrem sau nu vrem, citind basme atunci cand suntem mici, devenim influentati de ele intr-un mod inconstient. Lucian Trasa ne explica cum se produc aceste influente: "Basmele creeaza un fel de sabloane, dar as prefera sa le numesc mai degraba paternuri sau modele psihice. Aceste modele nu suporta insa etichete morale sau valorice, de tip bine-rau sau frumos-urat. Puteti sa le vedeti, spre exemplu, ca niste forme de nisip cu care copiii se joaca la mare. Despre ele – atata vreme cat sunt goale – nu poti spune ca sunt bune sau rele, frumoase sau urate. Abia dupa ce copilul le umple cu nisip si le rastoarna pe plaja, putem spune ca acele constructii de nisip sunt intr-un fel sau altul. Urmand acelasi exemplu, basmele reprezinta muncitorul care a creat in fabrica de jucarii respectivele forme de nisip, iar atata vreme cat el a respectat indicatiile proiectantului, nu are cum sa greseasca. "
Evident, exista situatii in care datorita unor patologii specifice, cineva poate fi influentat intr-un mod negativ urmand litera unui basm, ne mai explica psihologul. Spre exemplu, daca vei purta o sabie in geanta (eventual un pistol cu gaze sau un spray paralizant) si vei actiona dupa formula "unde-ti stau picioarele, acolo iti va sta si capul", nu inseamna ca este vina basmelor auzite in copilarie, ci mai degraba a lipsei acestora.
Nu trebuie sa crezi ca basmele fac rau sau ca influenteaza intr-un mod negativ mentalitatea copiilor sau alegerile pe care le facem in viata, ci, asa cum ne-a explicat psihologul, trebuie sa intelegi ca toate lucrurile ne influenteaza, intr-o mai mica sau mai mare masura.
Poate ca e timpul sa ne facem curaj si sa ne trezim singure din somn, chiar daca toata lumea inca doarme in castel. Tu te-ai multumi sa ramai mereu cu ochii inchisi si sa nu vezi cine urmeaza sa te sarute?