Oana-Camelia spune : "Sunt multe femei care stau cu barbati casatoriti pentru bani in cele mai multe cazuri, dar sunt si femei care chiar se indragostesc nebuneste de barbati casatoriti, pe aceste femei eu nu le inteleg. Am o prietena, am fost si colege de liceu, care a avut o relatie cu un barbat casatorit. Era cu el din timpul liceul si tot timpul ii spuneam ca nu este bine ce face, nu o intelegeam. Era o tipa foarte frumoasa, provenea dintr-o familie foarte buna, avea o situatie financiara foarte buna si totusi era intr-o relatie cu un barbat insurat, asta se intampla acum 7-8 ani. De atunci ea este cu el :) .Tipul s-a indragostit foarte mult de ea, s-a despartit de nevasta lui cu care avea un copil, si acum locuiesc impreuna. Eu personal nu as fi facut asa ceva dar sunt si persoane care nu se gandesc ca despart o familie! Asta este. Ce este drept se inteleg foarte bine amandoi se iubesc foarte mult dar mie una personal nu mi-ar fi placut sa stau cu un barbat insurat, sa stiu ca pleaca de langa mine si se duce la alta in pat sau si mai grav sa mai aiba si un copil, sa cresc eu copii altora, nu as accepta asa ceva. Eu am o relatie cu un tip care a fost casatorit dar nu are copii ca altfel nu as fi stat cu el, si totusi este senzatia aceia cand faci curat prin casa si mai dai de pozele lor de la nunta nu iti pica bine este o senzatie ciudata chiar daca stii ca te iubeste si esti totul pentru el :) dar na, asta este, dar sa mai aiba si copii din alta casatorie asta nu as fi acceptat nici in ruptul capului, sa cresc eu copii altora, poate sunt de moda veche sau cu conceptii prea dure dar asta sunt eu!"
Ca si in celelalte comentarii - de la articolul "Pericolele unui menaj a trois" - se subliniaza diversitatea cazurilor. In articolul precedent am cautat sa trec peste aceasta diversitate si sa gasesc ce au ele in comun. In psihoterapie, atunci cand scopul este vindecarea, schimbarea sau o stare de "mai bine", sunt pus in situatia de a analiza impreuna cu pacientul aceste situatii. Aceasta presupune ca punctul de vedere al trairilor emotionale si al proceselor psihice ne conduc mai departe de problema daca este recomandat sau nu sa faci o alegere sau alta.
Problema ramane cea proprie, a lumii interioare, a ceea ce se intampla in sufletul persoanei. Mesajul Oanei – Camelia pleaca de la aceasta diversitate care este cu usurinta de urmarit. Sunt multe situatii iar experienta clinica confirma din plin acest lucru. Important mi se pare cum se simt persoanele si cum functioneaza ele in universul lor si intern si extern. Unele lucruri devin acceptabile, altele nu.
Daca urmarim ceea ce se intampla cu fiecare vedem ca mereu exista un conflict – un conflict intre lucruri pe care le simte si anumite interdictii. Poate ca aceasta situatie este inca o aplicare a acestui conflict vechi de cand exista cultura si civilizatie. Omul este si natura (inconstient) si cultura (Supraeu). In acest conflict regasim intreaga suferinta a celor implicati in situatiile mentionate in mesaj.
Psihoterapia are rolul de a scoate la lumina acest conflict, de a evidentia cum functioneaza si care sunt caracteristicile sale. Are rolul de a spune cum se intampla cu fiecare din partile mentionate. Uneori aceste conflicte iau forme manifeste, alteori raman in sfera interioara, indiferent de situatie, ele sunt prezente. Odata existand acest conflict intr-un mod explicit, spus, vorbit, exprimat din aceasta dificultate necunoscuta, putem sa vorbim despre o evolutie in sensul exprimarii situatiei.
Pentru aceasta este nevoie de cineva exterior care poate sa devina interior, altfel se pica intr-o pierdere a realitatii, intr-un discurs fie pur afectiv in care exista numai sentimente si resentimente sau intr-o cautare obsesionala a unei solutii niciodata satisfacatoare. Orice situatie poate sa fie abordata prin aceasta conflictualitate.
Putem sa concluzionam ca in aceste situatii gasim doua tipuri de conflicte: unul intrapsihic, pe care fiecare participant il simte si unul grupal sau familial in care conflictele sunt manifestate sub forma diferitelor atitudini, certuri, etc. Rolul psihoterapiei individuale este sa se ocupe de analiza conflictelor intrapsihice in timp ce rolul terapiei de cuplu este sa analizeze ambele tipuri.
Psihoterapeut Claudiu Ganciu
[email protected]
www.centrupsihologie.ro
0722 453 906