"Intalnirea de astazi reprezinta mai mult decat un strigat de ajutor. Este materializarea acumularii deznadejdii pacientilor, a tristetii celor care au pierdut pe cineva drag, a dorintei noastre de a nu ramane indiferenti. Contestam cruzimea solutiei de a trece un pacient cu leucemie pe o lista de asteptare in momentul in care dezvolta rezistenta la tratamentul de prima linie. O data trecut pe aceasta lista, pacientul poate muri asteptand acceptul pentru linia doua, accept care vine in urma eliberarii unui loc. Cu siguranta, stiti ca in leucemie locurile nu se elibereaza pentru ca pacientii se insanatosesc”, a declarat ieri Cezar Irimia, presedintele FABC.
LMC este o boala severa, cu un prognostic rezervat. Cu toate acestea, terapiile de ultima generatie, disponibile si la noi in tara, in sistem compensat, au modificat cu mult rata de supravietuire globala. Teoretic, pacientul asigurat in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate are acces la tratamentul compensat. Problemele si implicit riscurile in ceea ce priveste viata pacientului, apar din cauza disfunctionalitatii sistemului. Astfel, pentru un pacient cu LMC, intrarea in schema de tratament nu inseamna neaparat siguranta pentru ca, dezvoltarea de rezistenta la terapia de linia I, il trece automat in asteptare.
Tratamentul pentru LMC este extrem de dur pentru organismul pacientilor, necesitand un regim alimentar adecvat si un stil de viata disciplinat. Duritatii tratamentului i se alatura piedicile sistemului. Pentru a primi recomandarea terapautica adecvata starii sanatatii, pacientii trebuie sa efectueze teste de monitorizare periodice. Astfel, la intervale cuprinse intre 3 si 6 luni, pacientii trebuie sa efectueze testul citogenetic si pe cel molecular, fiecare costand aproximativ 100 Euro.
In Romania sunt aproximativ 1.000 de pacienti in viata diagnosticati cu LMC, din care 700 sunt in tratament. Pentru cei care dezvolta rezistenta la terapia de linia I, asteptarea pentru tratamentul de linia IIa inseamna diminuarea rezultatelor terapeutice si punerea in pericol a vietii.
In tarile europene, pacientul isi continua tratamentul pe baza recomandarilor medicului curant. Spre exemplu, in Ungaria si Cehia, tari in care sunt adoptate ghiduri internationale recunoscute si in Romania, pacientul este tratat pe linia I atata timp cat raspunde la terapie. La recomandarea medicului specialist este trecut pe terapia de linia II, fara a fi plasat pe o lista de asteptare.