Iar când ai parte de aşa-zise surse credibile, cum ar fi amintirile bunicii şi mătuşa din partea vărului mamei, care îngroaşă această mitologie din jurul menstruaţiei, uneori este dificil să ştii ce este şi ce nu este adevărat.
Iar tu, ca mamă, îţi poţi ajuta fiica să nu cadă în capcana acestor mituri şi să se informeze aşa cum trebuie, mai ales când are la îndemână atâta tehnologie.
Iată mai jos 9 dintre cele mai răspândite mituri despre menstruaţie, alături de explicaţia lor.
1. Plombele dentare vor cădea dacă ţi se introduc în timpul menstruaţiei.
Mit demontat: Nu se ştie ce fel de dentist a început acest mit, dar ciclurile menstruale nu au nimic de-a face cu activitatea dentistului.
2. Dacă înoţi în timpul menstruaţiei, tamponul tău intern va absorbi apa, vei deveni complet saturată şi te vei scufunda.
Mit demontat: Dacă mergi la mare şi înoţi în zilele delicate în care ai folosit un tampon intern, această activitate este în totalitate sigură şi nu te supune unui risc mai mare de înec.
3. Nu poţi să rămâi însărcinată în timpul menstruaţiei.
Mit demontat: Ciclurile menstruale şi ovulaţia nu sunt întotdeauna regulate. Dacă ai o ovulaţie extrem de scurtă şi o menstruaţie destul de lungă ca perioadă de timp, sperma poate fertiliza un ovul chiar şi în timpul menstruaţiei. Aşadar, foloseşte un prezervativ de fiecare dată când faci sex!
4. Atunci când eşti la menstruaţie, trebuie să eviţi activităţile intense, obositoare, care cer mult efort din partea ta.
Mit demontat: În timpul menstruaţiei, tu poţi face orice activitate pe care o faci în mod normal, în zilele obişnuite ale lunii. Aşadar, evită activităţile obositoare doar dacă asta faci şi în restul lunii, nu doar în zilele cu menstruaţie.
5. Virginele nu pot folosi tampoanele interne.
Mit demontat: Femeile şi fetele virgine cu siguranţă pot folosi tampoane interne, iar acest tip de tampoane nu le vor lua virginitatea. Doar sexul poate face acest lucru.
6. Ceilalţi oameni îşi pot da seama că eşti la menstruaţie.
Mit demontat: Nu există absolut niciun mod prin care ceilalţi îşi pot da seama, doar dacă tu nu sângerezi prin pantalonii tăi scurţi şi albi, de exemplu. Aşadar, atât timp cât nu uiţi să îţi schimbi tamponul intern sau extern, ar trebui să nu îţi faci griji: ceilalţi nu ştiu ce se întâmplă.
7. Evită alimentele reci şi evită să stai în picioarele goale în timpul menstruaţiei, deoarece frigul şi răcoarea îţi vor înrăutăţi crampele menstruale.
Mit demontat: Crampele menstruale au drept sursă uterul. Picioarele reci şi o îngheţată sau o durere de cap nu vor afecta durerile abdominale din timpul menstruaţiei.
8. Deoarece nu ai menstruaţie atunci când alăptezi copilul, nu poţi rămâne din nou însărcinată.
Mit demontat: Cel mai probabil nu vei avea o menstruaţie regulată în timp ce alăptezi copilul. Însă îşi va reveni la un moment dat, iar asta se va întâmpla fără ca tu să primeşti o înştiinţare formală în legătură cu revenirea la normal a menstruaţiei, ceea ce înseamnă că vei ovula fără să ştii acest lucru. Iar când ovulaţia este posibilă, şi o nouă sarcină este posibilă.
9. Femeile care se află la menstruaţie sunt atacate de urşi şi de rechini mai frecvent decât celelalte femei.
Mit demontat: Ştii şi tu că acest lucru nu este adevărat.