Cercetatorii de la Universitatea Yale au descoperit ca alimentele bogate in calorii sunt preferate de creierul nostru chiar daca gustul lor nu este mai bun decat al celor dietetice.
Potrivit acestora, mancarurile cu un aport caloric ridicat produc un raspuns mai mare la nivel cerebral si ceea ce este surprinzator este ca efectul ramane acelasi chiar daca un preparat dietetic ar avea un gust mai bun.
Potrivit Popular Science, cercetarea a scos la iveala existenta a doua circuite diferite la nivelul creierului. Unul are rolul de a echilibra nivelul de zahar in sange, in timp ce celalalt raspunde in functie de gustul mancarii, daca ni s-a parut sau nu ca are gust bun.
Dana Small, psiholog la Universitatea Yale, este de parere ca persoanele care obisnuiesc sa manance mai mult decat trebuie nu o fac pentru ca prefera mancarurile bogate in calorii, ci pentru ca nivelul lor de zahar reactioneaza mai puternic decat in cazul altora.
Voluntarilor li s-a dat sa consume bauturi calorice, dar si unele fara calorii. Dupa trei saptamani, cercetatorii au descoperit ca acestia preferau bauturile cu calorii, fara sa cunoasca insa aportul lor caloric. In urma RMN-ului, s-a aflat care este cauza din spatele acestei preferinte. Cu cat nivelul de zahar era mai mare cu atat reactiile creierului voluntarilor erau mai ridicate, iar aceste reactii au rolul de a da o anumita satisfactie.