Poti sa faci miscare pana te epuizezi, dar daca ADN-ul nu este favorabil unei siluete slabe, te chinui degeaba.
Practic, genele dicteaza cum reactioneaza organismul tau la miscare. Unii resimt durere mai repede decat altii in timp ce fac sport, insa expertii iti ofera trucuri eficiente pentru a depasi influenta mostenirii genetice:
Alergatul si pedalatul sunt o corvoada
Daca alergi pe banda fara rezultate notabile, s-ar putea sa fii programata genetic sa nu raspunzi la efectele exercitiilor tip aerobic.
Aproximativ 500 de persoane sedentare au fost incluse intr-un program de exercitii care implica pedalarea pe o bicicleta eliptica de trei ori pe saptamana. Profesorul Jamie Timmons, un specialist in sport de la Loughborough University, a descoperit ca in timp ce majoritatea voluntarilor au capatat o forma fizica mai buna si beneficiau de o cantitate sporita de oxigen in organism, ca urmare a exercitiilor de fitness aerobic, au existat si cativa in cazul carora nu s-a observat nicio imbunatatire. O cincime dintre participanti aveau o crestere a oxigenului neglijabila, de maxim 5% si nu exista alta explicatie pentru acest fapt in afara de genele acestora. Prin urmare, daca faci parte din aceasta categorie, jogging-ul sau ciclismul sunt o pierdere de vreme.
Ce sa faci: Inlocuieste-le cu HIIT (high-intensity interval training), executand serii de 30 de secunde in care sa dai tot ce poti. Organismul va raspunde la acest tratament soc mai bine decat la antrenamentele traditionale.
Nu poti face miscare mai mult de 5 minute
Exista pentru fiecare o limita dupa care miscarea devine dureroasa.
“Aceasta limita este determinata in proportie de 50% de gene.”, sustine Louise Sutton, purtator de cuvant pentru Carnegie Centre For Sports Performance And Wellbeing de la Leeds Metropolitan Univeristy.
Factori precum fibra musculara sau capacitatea plamanilor sunt influentati de gene si determina cat de tare poti sa te fortezi inainte de a resimti durere.
Ce sa faci: Cercetatorii de la Iowa State University au cerut unor voluntari supraponderali sa mearga timp de 20 de minute intr-un ritm pe care il gaseau neplacut. Intr-una dintre sesiuni, li s-a spus sa petreaca 5 minute relaxandu-se printr-o plimbare usoara la fina. O saptamana mai tarziu, au fost rugati sa spuna care antrenament le-a placut mai mult. De doua ori mai multi au ales cea de-a doua varianta. De ce? Organismul lor a avut timp sa se adapteze. Prin urmare, ce poti sa faci este sa iti cunosti limitele!
Nu poti scapa de grasimea de pe solduri
Daca ai un corp in forma de para, esti asa probabil nu pentru ca nu faci destula miscare, ci pentru ca genele dicteaza asa.
Ce poti sa faci: Desi ai soldurile proeminente, asta nu inseamna ca nu poti sa iti transformi trupul astfel incat sa semene mai degraba cu o clepsidra. Trebuie doar sa faci exercitiile potrivite.
Trainerul vedetelor Matt Roberts sugereaza intervale de 20 de secunde in care alergi rapid, alternate cu intervale de 40 de secunde in care faci un jogging lejer, executand exercitiul timp de 10 pana la 15 minute. Apoi incearca sa aduci uin plus de forma si tonifiere in partea de sus a corpului, cu exercitii precum flotari, tractiuni si ridicari laterale de greutati, care te vor ajuta sa iti echilibrezi forma.
Nu poti obtine un abdomen plat
Daca ai facut Pilates pana la epuizare, abdomene si in somn si tot nu obtii rezultate, inseammna ca genele sunt de vina! Un studiu realizat pe subiecti francezi si publicat in Journal Of Noutrition a studiat obiceiurile a 1.754 de indivizi si a scos la iveala faptul ca exista si cinci gene care dubleaza probabilitatea de a acumula grasime in zona respectiva. Cu cat detii mai multe, cu atat sansele ca abdomenul tau sa fie plat scad considerabil.
Ce sa faci: Evita alimentele procesate, potrivit lui Josh Saltzman, specialistul care s-a ocupat de silueta unor actrite precum Angelina Jolie si Kate Winslet. Nu este de ajuns sa te concentrezi pe abdomene ci trebuie sa fortezi organismul sa lucreze in toate directiile si sa ii cresti rezistenta, prin fandari, flotari si genuflexiuni. Toate solicita incordarea muschilor abdominali pentru o efectuare corecta. Concentreaza-te asupra acestei zone chiar si cand mergi!