Cea mai comuna (si eficienta) strategie de slabit este sa mananci mai putin si sa te antrenezi mai mult. Trucurile legate de ce inseamna "sa mananci mai putin" tind sa se concentreze, in mod normal, pe: prepararea unor mese mai sanatoase, evitarea alimentelor semi-preparate, pe retete adaptate si transformate, etc.
Dieta eroului modern - Slabesti fara sa numeri caloriile
Insa daca singurul aparat electrocasnic pe care il folosesti in bucataria ta este cuptorul cu microunde, atunci acest sfat nu este tocmai ceva realist pentru tine. Din fericire, exista o multime de alte alegeri sanatoase pe care le poti face si care te vor ajuta sa ai un start mai bun cand vine vorba de procesul de slabire.
Vrei un corp tonifiat pana la Craciun? Alege un antrenament inspirat din balet
Iata cateva dintre cele mai bune strategii pe care sa le incerci atunci cand nu stii sa gatesti:
1. Pune fructe pe blatul tau de bucatarie. Cea mai simpla schimbare pe care o poti face in dieta ta, cu cel mai mare efect, este sa iti construiesti mesele in jurul fructelor si legumelor, spun nutritionistii.
Daca asta pare complicat (sau dificil) pentru tine, asta nu inseamna ca trebuie sa fie asa: fructele pot fi consumate crude, oriunde si oricand - si este usor sa le pui la pachet din timp, sa le ambalezi.
Doar cumpara cateva fructe si tine-le la indemana ta, in bucatarie. Iar daca fructele sunt vizibile in bucataria ta, atunci vei avea mai multe sanse sa pui rapid mana pe un fruct si sa il mananci.
2. Alege carbohidratii corespunzatori. Nu, nu trebuie sa renunti la toti carbohidratii pentru a-ti reduce numarul de kilograme. Dar poti sa alegi carbohidrati mai buni.
Concentreaza-te pe carbohidrati din cereale integrale, spun nutritionistii. La restaurant, daca ai posibilitatea, alege orezul brun in locul orezului alb atunci cand consumi preparate asiatice. Sau cere paine din grau integral la sandvisul pe care ti-l comanzi.
3. Ia gustari mai bune. Este aproape ora 15.00, te afli la serviciu si deja simti ca ai o pofta de... ceva. Tanjesti dupa o gustare. Inainte de a te grabi spre automatul cu de toate, mai intai incearca sa iti dai seama daca lucrul dupa care tanjesti este o pauza si nu o gustare.
Dar daca simti ca ti-este foame, alege o gustare mai buna si mai mica. Si bineinteles, ai intotdeauna optiunea unui fruct, mult mai sanatos decat orice prajitura de la automatul de la birou.
4. Cere jumatate de portie. Atunci cand iesi in oras pentru a manca poate fi o scuza uneori - nu doar ca iesi in oras, dar mai si mananci fiecare bucatica de paste din farfuria ta (chiar daca este o farfurie de marimea capului tau).
Insa poti sa impiedici tentatia inainte chiar ca farfuria ta sa soseasca si poti sa ii ceri chelnerului o jumatate de portie (sau, daca nu, jumatate de portie ti-o poti lua la pachet, iar la restaurand sa mananci cealalata jumatate). Tot ca variante ajutatoare, poti sa imparti un preparat cu un prieten sau sa iti comanzi doar un aperitiv sau o salata.
5. Adauga un preparat sanatos sau o garnitura sanatoasa. Daca nu stii sa gatesti, cel mai probabil ca mananci in oras mult sau comanzi mancare la tine in apartament. Dar o dieta plina de zaharuri si bogata in mancare chinezeasca sau alte preparate de fast food nu te va ajuta sa slabesti.
Asa ca e bine sa iti personalizezi comanda, incluzand in ea propriile tale garnituri. Poti sa adaugi branza cottage sau o salata sau o supa, spun nutritionistii. Daca mananci o salata si o supa la ceva timp dupa ce ai mancat salata, atunci vei consuma mai putine calorii in timpul mesei. Sursa.
Citeste si: Dieta de 3 zile sustinuta de stiinta - Arzi de 3 ori mai multe kilograme!
Dieta care iti poate salva viata - 6 alimente care lupta in linia intai