Sinceritatea este in general inteleasa ca a fi adevarul in cuvant si in actiune. O persoana care crede ceea ce spune este o persoana sincera. Ceilalti sunt niste ipocriti. Iubim oamenii sinceri din jurul nostru, ne e drag de ei.
Prin "sincer" intelegem faptul ca o persoana actioneaza conform constiintei sale. Dar aceasta constiinta trebuie bineinteles culturalizata si innobilata, altfel s-ar numi doar o constiinta nedezvoltata. A fi culturalizat este un concept social. A fi innobilat este un concept moral. Dar exista si o referinta superioara, cea legata de sinele intern, sufletul cum s-ar spune (pentru unii – vointa divina).
Ce e de facut?
Doar cei care au invatat puterea contributiei sincere si dezinteresate experimenteaza cea mai adanca bucurie a vietii: adevarata implinire - Anthony Robbins
Sinceritatea sentimentelor si a intentiilor atinge inimile tuturor.
Dar ce anume defineste sinceritatea? Si cum anume o dobandesti? Nu exista nicio alta formula a sinceritatii decat sa fii sincer fiind autentic, sa ai credinta si incredere in tine insuti si pur si simplu sa fii, in loc sa proiectezi ceva ce nu esti.
1. Actioneaza la fel cand esti singur ca atunci cand esti in prezenta altora. Acesta este adevaratul TU si este persoana fata de care ceilalti se vor deschide si in care vor avea incredere. Daca incerci prea mult sa fii ceea ce crezi ca vor sa vada ceilalti in tine, rezultatul cu siguranta nu va fi sincer iar tu vei petrece foarte mult timp proiectand o persoana care nu este o parte reala din tine.
2. Fa lucruri din bunatatea inimii tale. Nu cauta recompense si nu fa lucruri ca sa obtii altele din partea celorlalti. Atunci cand dai fara sa astepti sa se intample efectul bumerang, faptul ca dai devine un act de sinceritate si o expresie a grijii reale pe care o porti celorlalti.
3. Intelege ca sinceritatea vine din inima. Orice faci sau spui, este vital sa crezi acel lucru. Nu poti fi sincer daca spui ca iti place ciocolata cand de fapt nu-ti place. Nu poti fi sincer daca faci cuiva un compliment cand de fapt detesti acea persoana. Nu poti sa fii sincer cand iti ceri scuze doar ca sa dezarmezi persoana careia te adresezi, cu motivul unei viitoare razbunari. Poti sa fii sincer daca esti sincer cu tine insuti.
Citeste continuarea pe site-ul Empower
Sergiu Tamas
www.empower.ro