Metode de precautie:
- nu bea apa netratata, mai ales nu bea apa din fantani, lacuri, izvoare, oricat de limpezi si cristaline ar fi si oriunde te-ai afla, in orice colt al lumii, s-ar putea sa te trezesti cu tulburari ale tranzitului intestinal
- deasemenea nu folosi aceasta apa ca sa te speli pe dinti si evita orice contac cu apa netratata
- daca mananci fructe sau legume cel mai bine este sa le cureti de coaja
- cand calatoresti in tarile cu risc mare de contactare a unei boli evita sa mananci mancare negatita
- inainte de a pleca fa-ti un vaccin care sa te apere de bolile specifice zonei in care mergi
Prof. Dr. Sorin Rugina, managerul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta a vorbit in cadrul unei conferinte de presa pe aceasta tema. Acesta a spus ca datorita faptului ca tot mai multi romani pleaca in strainatate – se intorc si cu boli contactate acolo. Prin consumul de apa contaminata sau printr-o igiena incorecta se pot contacta numeroase boli parazitare, muscaturile de insecte transmit boli virale, cel mai des intalnita este malaria – care se ia de la tantar sau de la capuse.
Din zona bazinului mediteranean te poti intoarce cu o boala numita Leishmaniaza (se manifesta prin leziuni ulceroase la maini si picioare, afecteaza splina, ganglionii sau ficatul, iar daca nu este tratata la timp poate fi letala).
De pe litoral poti contacta toxiinfectii alimentare, enterocolita, meningite virale sau tulburari de tranzit. Regula cu spalatul pe maini si al fructelor si al legumelor nu trebuie sa lipseasca din igiena ta de baza. De curand o prietena chiar a facut enterocolita pentru ca a mancat niste rosii nespalate. Timp de trei zile nu a putut sa mai tina mancarea in ea, a vut stare de greata permanenta si a luat pastile. Faptul ca a fost asigurata de taran ca rosiile nu sunt “stropite” nu insemna sa nu le spele.
Diareea calatorului este o boala de care sufera aproximativ 50.000 de turisti pe zi in tarile cu risc crescut – zona Asiei, Orientul Mijlociu, Africa, America Centrala si de Sud. La polul opus sunt zonele cu grad scazut de aparitie a acestei boli: Japonia, Canada, US, Australia, Noua Zeelanda, Nordul si Vestul Europei. Diareea este cauzata de bacterii aflate in apa sau mancarea contaminate. Este bine totusi ca boala se limiteaza la 3-4 zile.
Si in sfarsit o calatorie in Africa sau India este un risc crescut de contactare a vreunei boli, in special malaria care se manifesta prin accese de febra la intervale regulate de timp, leziuni ale sistemului nervos, rinichilor si altor organe.
Atentie: daca ai venit din tarile endemice la malarie nu ai voie sa fii donator de sange timp de trei ani!
Sfatul prof. dr. Rugina este sa te vaccinezi inainte sa pleci, iar cand te intorci vizita la medicul de familie este obligatorie.