Trucul constă în a-ţi alege un partener care să îţi semene. Se spune despre contraste că se atrag, însă relaţia unor parteneri extrem de diferiţi are de suferit din cauza faptului că au şi un stil diferit de abordare a conflictului.
Modul în care partenerii se ceartă, nu motivul pentru care o fac, este motivul pentru care majoritatea relaţiilor nu trec testul timpului. Aşadar, ai grijă ca partenerul să abordeze conflictele într-o manieră apropiată de cea pe care o adopţi tu.
Situaţiile conflictuale sunt mult mai productive în cuplurile formate din parteneri care îşi oglindesc unul altuia comportamentul.
Majoritatea indivizilor aflaţi în relaţii se descriu ca fiind argumentativi (59%), potrivit unui studiu realizat de eHarmony, în timp ce femeile sunt mai tentate decât bărbaţii să se descrie ca fiind conflictuale.
"Pentru cuplurile dominante, conflictul este mai degrabă o eliberare imediată a tensiunii, care le permite ambilor parteneri să îşi ia o piatră de pe inimă şi să simtă că sunt auziţi", explică psihologul Linda Papadopoulous.
"Adesea, după ce înfierbântarea de moment a trecut, se simt mult mai apropiaţi ca urmare a conflictului. Opusul este adevărat pentru cei cu temperamente opuse. În cazul lor, conflictele dintre indivizii pasivi şi conflictuali tind să îl enerveze şi mai mult pe "agresor", iar pe cel pasiv îl fac să fie şi mai anxios. Pentru a combate acest lucru, ambii parteneri trebuie să fie conştienţi de modul în care acţiunile lor sunt privite de către persoana iubită şi să îşi supravegheze atent limbajul corpului şi tonul."
Principalii factori declanşatori ai unor conflicte majore în cuplu, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, sunt: unul dintre parteneri nu ascultă (47% din cazuri), partenerul a spus ceva greşit (34%), partenerul s-a comportat în mod nechibzuit (29%).