Iata cativa pasi pe care ii care ii poti urma ca sa te asiguri ca vei avea o sarcina fara probleme.
Controleaza-ti greutatea
Ai prea multe kilograme? Sau prea putine? Lucrurile se schimba daca vrei sa ai un copil. In mod normal nu conteaza ce greutate ai, dar, in cazul unei sarcini, kilogramele in plus pot cauza infertilitate. Apoi, in timpul sarcinii, pot aparea o serie de complicatii precum diabetul gestational, hipertensiune, un travaliu lung sau cezariana. Dupa ce nasti, copilul tau poate fi afectat de obezitate sau diabet. Si faptul ca esti prea slaba poate fi riscant. Daca nu ai o menstruatie regulata, ovulatia este impiedicata. Mai mult, in timpul sarcinii, poti risca sa nasti prematur sau copilul tau sa cantareasca prea putin, ceea ce va duce la complicatii pe termen lung. De aceea, este bine sa ai o greutate potrivita atunci cand vei avea un copil, lucru pe care il poti realiza daca ai o dieta adecvata. Nu uita de vitaminele prenatale. In plus, daca in ultimul timp nu ai facut prea multa miscare, incepe sa iei masuri. Faptul ca mergi pe jos cate treizeci de minute cateva zile pe saptamana este o buna metoda de a da jos cateva kilograme. Daca trebuie sa iei in greutate, incearca sa mananci mai des (cel putin trei mese pe zi, mai ales daca obisnuiesti sa le sari). Intre mese poti lua niste gustari. Opteaza pentru cat mai multe fructe. Dupa ce ramai insarcinata este la fel de important sa iti pastrezi sanatatea.
Renunta la fumat si la alcool
Fumatul este interzis in timpul sarcinii deoarce creste riscul de avort si nastere prematura precum si complicatiile in timpul sarcinii. De asemenea, mamele fumatoare pot da nastere unui copil sub greutatea normala deoarece toxinele patrund prin placenta si impiedica bebelusul sa se oxigeneze cum trebuie. Fumatul creste riscul mortalitatii prenatale si al colicilor. Este evident ca fumatul este incompatibil cu fertilitatea, poate afecta atat ovarele, cat si uterul. Trebuie sa uiti cat mai curand de acest viciu daca vrei sa ai un copil. Si fumatul pasiv este la fel de periculos. Chiar daca tu nu fumezi, dar te expui fumului de tigara poate fi riscant. De asemenea, partenerul tau va trebui sa renunte la fumat, care poate afecta fertilitatea.
Iti place sa bei un pahar de vin ori bere la cina ori la un gratar? Sau il bei inainte de culcare? Trebuie sa renunti la acest obicei. Alcoolul nu este indicat atunci cand esti insarcinata deoarece pot aparea complicatii care sa-ti afecteze copilul, spre exemplu scaderea nivelului de inteligenta. Chiar daca nu esti insarcinata inca, dar vrei sa ai un copil cat de curand trebuie sa urmezi aceleasi reguli. Alcool in cantitati cat mai mici si cat mai rar!
Incepe sa faci miscare
Nu trebuie sa faci sport de performanta, dar exercitiile fizice te vor ajuta sa ai o sarcina fara probleme. Daca vrei sa devii mama, trebuie sa fii in forma si sa ai mai multa energie pentru activitatile care iti vor aduce un copil. In plus, starea ta de spirit se va imbunatati, vei reduce stresul, vei dormi mai bine si vei scapa de kilogramele in plus. De asemenea, simptomele sarcinii precum dureri de spate sau oboseala se vor diminua, la fel si riscul de diabet gestational.
Iata inca un motiv ca sa te apuci de gimnastica: nasterea va fi mai usoara. Ce iti poti dori mai mult? Ar trebui sa incepi inainte sa ramai insarcinata deoarece iti va fi mai greu sa faci exercitii cand vei avea greturi sau cand vei avea burtica. Nu e cazul sa-ti pierzi rasuflarea, ai nevoie doar de exercitii usoare ca sa te mentii in forma (aerobic sau inot). Vei vedea ca te vei simti mai bine. In cazul in care faci fitness, atunci nu trebuie sa exagerezi si sa reduci timpul alocat acestei activitati sau sansele de a ramane insarcinata se pot reduce.
Incearca sa dormi mai mult
Lipsa de somn scade sansele de a ramane insarcinata. Creste nivelul de stres, afecteaza fertilitatea si pot aparea complicatii in timpul sarcinii. Profita de faptul ca este liniste in casa si odihneste-te cat mai mult. Daca somnul intarzie sa apara, incearca sa te relaxezi. Fa o baie cu spuma sau bea o cana cu lapte ori cu ceai de musetel. Evita cofeina si ciocolata in aceasta perioada. Inca esti treaza? Atunci cere sfatul unui medic. O data ce ai gasit strategia potrivita care sa te ajute sa adormi cat mai repede, retine un lucru: dormi acum, cat mai ai timp. Cand va veni barza, aceste clipe de liniste vor ramane doar o amintire.
Fara medicamente
Arunca o privire in dulapiorul cu medicamente. Retine ca in timpul sarcinii consumul acestora trebuie limitat sau eliminat. Chiar si inainte, medicamentele pot avea efecte asupra copilului. Trebuie sa acorzi atentie si celor pe baza de plante precum echinacea. Inainte sa iei un medicament, cere sfatul unui medic si citeste prospectul. Astfel vei sti daca iti poate afecta sarcina. Daca iei un tratament pentru boli mai grave precum astm, diabet, depresie, migrena, sau oricare alta, discuta cu un specialist. Impreuna puteti gasi o solutie pentru a avea o sarcina sanatoasa.
Iata ce trebuie sa retii pentru a fi o mama sanatoasa:
• Incearca sa reduci stresul;
• Respira adanc;
• Fa miscare;
• Ia-ti o vacanta;
• Relaxeaza-te;
• Odihneste-te.
Nu-ti neglija sanatatea
Cand incepi sa te gandesti, sa speri si sa-ti faci planuri in legatura cu sarcina, ar trebui sa te intrebi daca esti suficient de sanatoasa pentru a aduce pe lume un copil. Fa-ti un control medical pentru a vedea daca acum este momentul potrivit sa devii mama. Daca ai probleme cu greutatea ori esti stresata si nu dormi bine, incearca sa remediezi situatia cat mai curand. De asemenea, va trebui sa eviti tot ceea ce ar putea sa puna in pericol sanatatea ta si a copilului tau precum alcool, tigari si medicamente.