Prin intermediul unor oameni de stiinta si personalitati din lumea medicala care au acceptat sa ne invete sa mancam sanatos, am inceput sa fac pasi siguri spre cunoasterea si constientizarea alimentelor pe care le ingerez in fiecare zi.
Astfel, personalitati din lumea medicala, specialisti in nutritie si medici s-au intalnit pentru a creste gradul de constientizare in randul populatiei asupra importantei inlocuirii produselor cu un continut ridicat de grasimi saturate cu alimente bogate in grasimi nesaturate. Ei s-au reunit in cadrul workshop-ului „Grasimile alimentare si sanatatea in actualitate” , organizat de Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. N. C. Paulescu” impreuna cu Fundatia pentru Alimentatie Sanatoasa.
Premisa de la care s-a plecat in organizarea acestui workshop a fost ca populatia din Romania are o perceptie confuza in ceea ce priveste grasimile si consuma intr-o cantitate mare grasimi saturate, asa numitele grasimi rele, in loc de a consuma grasimi nesaturate, asa numitele grasimi bune. Grasimile saturate - predominant de origine animala - consumate in exces, cresc nivelul colesterolului in sange, marind riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
Una dintre concluziile workshop-ului este aceea ca pentru o dieta echilibrata trebuie redus consumul alimentelor bogate in grasimi saturate si trans (asa cum sunt untul, branzeturile grase, carnea grasa, sau produsele prajite in grasimi animale). In schimb, acestea ar trebui inlocuite cu produse cu un continut scazut de grasimi saturate si trans, bogate insa in grasimi nesaturate si grasimi esentiale polinesaturate. Este vorba de produse precum uleiul de floarea soarelui, uleiul de soia, uleiul de rapita, uleiul de masline si produsele obtinute din acestea, precum si de margarinele tartinabile superioare si maionezele de calitate. O alimentatie echilibrata ar trebui sa contina toate cele trei mari tipuri de nutrienti (glucide, proteine, grasimi) in urmatoarele proportii: glucide 55%, proteine 15%, grasimi 30%. Grasimile nesaturate trebuie sa reprezinte aproximativ 20% din totalul grasimilor necesare organismului.