In majoritatea produselor alimentare existente pe piata romaneasca, de la produse de patiserie pana la produse din carne, intalnim cel putin un aditiv alimentar. In ciuda prostului lor renume, exista destule E-uri inofensive pentru sanatate.
?In media circula zvonul conform caruia acidul citric, folosit in diverse produse alimentare dar mai bine cunoscut pentru prezenta sa in sucuri, ar fi cancerigen, desi numeroase cercetari au demonstrat ca acesta este nociv doar in cantitati mari si doar pentru dinti (poate duce la formarea cariilor). Aceasta falsa informatie a aparut in 1976 in brosura franceza Villejuif, copiata si raspandita pe parcursul unui deceniu in mare parte a Europei, ce a produs panica in randul europenilor ingrijorati pentru sanatatea lor. Bineinteles, aceasta pana s-a dovedit ca informatiile nu erau corecte. Din pacate, multe site-uri in limba romana au publicat lista de aditive alimentare periculoase Villejuif drept fapt real iar vizitatorii sunt convinsi ca acesta este adevarul.
?Intr-adevar, unii aditivi sunt cancerigeni sau neurotoxici, insa nu toti trebuiesc tratati ca atare. Luam ca exemplu continutul catorva sucuri de pe piata romaneasca, tinand cont ca in mentalitatea comuna exista ideea ca sucurile, mai ales cele carbogazoase, sunt „pline de chimicale”.
?Pe eticheta sucului de fructe Granini de grepfruit putem citi: suc concentrat de grepfruit, minim 15% continut de fruct, apa, pulpa de grepfruit, suc concentrat de lamai, vitamina C, arome naturale, stabilizatori pectina si guma locust. Suspecte ar fi cele doua din urma, insa pectina este un acid natural prezent ?n aproape toate fructele, contraindicata doar in concentratie mare, iar guma locust este?si aceasta un acid natural prezent in multe fructe si legume, nu are limita maxima de consum zilnic, ca efect secundar,??in concentratie mare poate produce flatulenta (balonare). In plus, Daily Mail a publicat ?n data de 13 octombrie a.c. un studiu conform caruia pectina are efecte notabile in tratarea cancerului.
?Un alt suc ceva mai controversat este Pepsi Cola, suc ce con?ine: apa, zahar, dioxid de carbon, caramel, acid fosforic alimentar, cofeina, guma arabica, aroma de cola. Intalnim acidul fosforic ?n multe fructe si legume, insa in concentratie mare acesta poate impiedica o parte din absorbtia calciului, motiv pentru care doza zilnica acceptata este de 70g/kg. Guma arabica este un polizaharid extras din copacul tropical Acacia, nu are limita maxima de consum zilnic dar in concentrate mare poate produce flatulenta. Cu toate ca este prost vazuta, aceasta bautura carbogazoasa nu prezinta niciun risc notabil pentru sanatatea consumatorului.
?In loc s? ne ferim de orice aditivi, lucru aproape imposibil din moment ce majoritatea produselor le au in componenta, am putea sa ne informam asupra E-urilor nocive pentru sanatate si sa tinem cont ca restul sunt inofensive, chiar benefice - cum este cazul pectinei. Totusi nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca orice substanta consumata in exces va dauna organismului. Pana se va ajunge la interzicerea lor completa, putem gasi liste bine documentate, atat pe internet cat si?in presa, cu acesti aditivi, liste ce stau la dispozitia oricui este interesat sa-si protejeze sanatatea.