Nuditatea e veche cat lumea si omenirea. Adam si Eva erau goi in Paradis, iar momentul in care s-au rusinat si au inceput sa-si ascunda goliciunea a fost primul semn ca incepuse caderea.
Nuditatea a devenit pornografie abia atunci cand si-a pierdut sensul magic pe care il avea in culturile traditionale. In preistorie si in vremurile antice statuile care reprezentau sani supradimensionati sau falusuri uriase n-aveau drept scop sa aprinda imaginatia oamenilor, ci sa invoce si sa sporeasca fertilitatea femeii si bogatia recoltelor.
Sterilitatea, vindecata cu ajutorul zeilor
China, India, Egipt, vechiul Imperiu Roman, Grecia au numeroase reprezentari ale trupului gol sau chiar in contopire erotica, iar imaginile de acest fel nu pareau sa aduca atingere pudorii publice.
Celebru pentru reformele sale religioase si sociale, Akenaton, suveranul Egiptului, adora soarele si nudismul, practicat ca o forma de comuniune cu divinitatea si ca binefacere fara pereche pentru sanatate. Istoricii au descoperit insa ca nu doar faraonul, frumosa regina Nefertiti si copiii lor adoptasera acest stil de viata, dar si curtenii ii insoteau imbracati sumar, cu vestminte transparente sau fara haine si practicau nudismul in palat, in gradinile imperiale si in bazinele de inot.