S-a dovedit nu numai ca aportul caloric trecut pe ambalajul unora dintre produsele pe care le consumi este adesea lipsit de acuratete, ci si ca anumite alimente contin calorii care iti afecteaza organismul in mod diferit.
Textura conteaza si nu caloriile
Crezi ca daca nu consumi mai mult de 2.000 de calorii pe zi iti vei mentine greutatea? Gresit, intrucat caloriile actioneaza diferit in functie de alimentul din care provin.
Alimentele bogate in proteine, precum carnea de pui, necesita de pana la 20 de ori mai multa energie pentru a fi digerate, in timp ce alimente procesate sau dulci precum mierea, abia daca solicita organismul in timpul digestiei, ceea ce inseamna un aport crescut de calorii, fara un consum semnificativ de energie.
Alimentele procesate, usor de mestecat si de digerat, cu o textura placuta, au un aport caloric crescut si nu iti pun organismul la munca in timpul digestiei, fapt pentru care ajung sa se depuna.
Alimentele bogate in fibre trebuie mestecate serios si sunt digerate mai greu, determinand astfel un consum crescut de energie in timpul digestiei, ceea ce te ajuta in procesul de slabire.
Alimentele crude ingrasa mai putin
Avand in vedere cele explicate mai sus, este destul de evident ca mancarea gatita este mai usor de digerat si isi pierde din proprietatile naturale, motiv pentru care ajungi sa consumi mai multe calorii.
Prin urmare, este de preferat sa consumi legume gatite la abur si carne nu foarte bine facuta, intrucat reduci astfel numarul caloriilor depuse prin cresterea consumului de energie in timpul digestiei.
Conteaza calitatea si nu cantitatea
Una dintre problemele numaratului caloriilor este ca se concentreaza prea mult pe cantitate si nu pe calitate.
Un studiu arata ca desi in ultimul secol se consuma cu 25% mai putine calorii decat in trecut, rata obezitatea este in crestere, fiind de sase ori mai des intalnita decat acum o suta de ani.
De vina sunt alimentele procesate si meniurile preparate la cuptorul cu microunde. Conteaza foarte mult timpul de mancare pe care o consumi. Desi o friptura si un baton de ciocolata au acelasi aport caloric, insa organismul necesita mult mai multa energie pentru a o digera.
"Daca te axezi numai pe numaratul caloriilor, exista sanse sa te ingrasi mai mult decat crezi", sustine specialistul in nutritie Bridget Benelam. "Este important sa echilibrezi alimentele consumate, astfel incat sa existe mai putine rafinate si mai multe proaspete, plus multe fibre. Caloriile nu sunt intotdeauna ceea ce credem noi ca sunt."
Desertul care nu ingrasa - Carmen Bruma iti spune ce sa mananci
Dr. Menci recomanda - Ce mananci sa nu te ingrasi?
5 retete dulci, cu putine calorii