Organizatia Mondiala a Sanatatii, una dintre cele mai prestigioase institutii de sanatate la nivel international, recomanda ca din aportul caloric total, 15% sa fie proteine, 55% glucide si 30% grasimi.
"Statisticile arata ca oamenii au tendinta de a consuma in special alimente bogate in grasimi rele (saturate si trans), in timp ce grasimile bune (nesaturate si esentiale de tipul Omega 3 si Omega 6), cu greu se regasesc in meniu. Grasimile saturate si trans, consumate in exces, afecteaza sanatatea, fiind unul dintre principalii factori de risc pentru colesterolul marit si, implicit, pentru bolile de inima", a explicat Corina Zugravu, medic primar in nutritie si igiena alimentara.
Specialistii ne atrag atentia asupra unor surse de grasimi saturate si trans pe care ar trebui sa le consumam cu moderatie, cum ar fi carnea grasa de vita, carnea de porc si carnea de oaie, lactatele grase in general, frisca, dulciurile rafinate. Pe de alta parte, nutritionistii arata ca ar trebui sa includem in alimentia noastra zilnica mai multe surse de grasimi "bune".
"Uleiurile vegetale naturale (de in, de floarea soarelui, de rapita), margarinele de generatie noua care sunt preparate din uleiuri vegetale, maionezele (obtinute de asemenea din uleiuri), fructele oleaginoase (nucile, alunele, migdalele), preparatele din peste oceanic (din macrou sau din somon) sunt alimente care contin grasimi nesaturate si esentiale. Experienta ne arata ca oamenii nu mananca in mod curent cantitati suficiente din aceste alimente, asa ca ar fi util sa le acordam o atentie sporita, atunci cand ne planificam meniurile", subliniaza medicul nutritionist Corina Zugravu.
Citeste si: Atentie, acest mic dejun te ingrasa! Afla ce contine
6 alegeri destepte pentru o sanatate de fier
Acest aliment mentine sanatatea inimii si combate celulita
Cori Gramescu iti recomanda o leguma care arde grasimile
Ce procent trebuie sa ocupe grasimile "bune" in alimentatia ta