Pentru multe persoane, mai nou, conceptul de hrană sănătoasă înseamnă implicit cereale.
"Orice imagine, ambalaj sau reclamă care vrea să promoveze un stil de alimentaţie sigur, sănătos şi dietetic conţine nişte spice apetisante în fundal. Toată lumea se îndoapă cu ovăz, fibre şi seminţe, de parcă am fi cai. Cuvantul integral sau digestiv a devenit preferatul consumatorilor, cerealele sunt la modă", a scris recent medicul nutriţionist Mihaela Bilic pe o pagină de socializare.
Însă specialista în nutriţie ne îndeamnă să ne punem câteva întrebări: de pildă, cum reacţionează organismul nostru la un consum mare de cereale? Ce simte corpul, având în vedere că cerealele sunt ceva "nou" pentru intestinele noastre incapabile să digere fibre?
Medicul nutriţionist subliniază că doar de 10.000 ani oamenii au început timid să digere amidonul din cereale. Mai mult, în Paleolitic - spune specialista - hrana noastră era bazată pe produse animale şi câteva ciuperci, fructe sălbatice, rădăcinoase.
"Ni se induce ideea că doar ce e vegetal e bun, sigur, sănătos şi de slăbit. Eu aş spune că sănătos e totul, dacă e puţin. Că şi din cereale te balonezi, te constipi (tărâţele au fibre insolubile) şi te îngraşi mai ceva decât din carne. Legume da, fără limită, ele sunt sănătatea. Cât despre cereale - nu abuzaţi, suntem încă incapabili anatomic să ne hrănim doar cu ele şi să le digerăm complet.", a concluzionat Dr. Mihaela Bilic, Medic Primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, pe pagina de Facebook.