In post, mancarurile care contin carne, branza sau oua sunt cu desavarsire interzise, preparatele din peste sunt permise doar in zilele cu dezlegare la peste, iar fructele si legumele nu se mai gasesc cu abundenta ca in restul anului.
Slabesti daca mananci intr-un interval orar de...
De aceea, multe dintre femeile care tin post au tendinta sa inlocuiasca mancarurile consumate in mod obisnuit cu semipreparate fara valoare nutritiva, dar care se gasesc peste tot. Specialistii in nutritie ne atrag atentia ca o alimentatie dezechilibrata, in care excesul de cartofi, paste fainoase si zahar devine regula, dauneaza sanatatii si predispune la ingrasare.
Carmen Bruma iti spune ce sa mananci in post ca sa slabesti
"Atunci cand mancam de post optiunile sunt mai restranse, insa cu putina atentie putem avea un meniu echilibrat si chiar mult mai sanatos. Nutrientii care sufera cel mai mult in urma postului sunt grasimile si proteinele animale. Daca ne gandim la grasimi, lucrurile sunt foarte simple pentru ca, in acesta perioada, facem ceea ce ne recomanda specialistii: inlocuim grasimile animale (preponderent saturate) cu cele vegetale (preponderent nesaturate)." explica dr. Corina Zugravu, medic primar in Nutritie si Igiena Alimentatiei.
Nu mai stii ce sa mananci de POST? Cori Gramescu iti arata
In felul acesta, sustine medicul nutritionist, ne asiguram un aport considerabil de grasimi esentiale Omega 3 si 6 mai ales atunci cand consumam diferite uleiuri vegetale sau margarine de generatie noua. "Este mai dificil uneori sa inlocuim cu succes proteinele de origine animala deoarece unele dintre alimentele vegetale, ce contin proteine de calitate, nu fac parte din meniul nostru obisnuit (lintea, nautul, sau soia). Fasolea si mazarea uscate sunt si ele bogate in proteine de calitate, insa diversitatea surselor de proteine este foarte importanta in post.", subliniaza dr. Corina Zugravu.
Iata cateva idei pentru meniul de post, potrivit specialistei in nutritie:
Mic dejun
* Sandwich-uri cu paine integrala, margarina de calitate si ardei, rosii sau castraveti.
* Salata de vinete sau de naut (hummus).
* Ceai verde sau negru.
* Fresh de portocale sau de mere.
Pranz
* Ciorba cu fasole verde, cu dovlecei sau cu ciuperci.
* Mancare de linte cu quinoa sau orez.
* Halva de susan sau ciocolata neagra.
Gustari intre mese
* Nuci, alune, migdale, seminte de dovleac.
* Portocale, mandarine, banane, mere.
* Fructe uscate- stafide, mere, caise, prune.
Cina
* Salate din legume proaspete, asezote cu diferite uleiuri vegetale si seminte crude.
* Ceai cald (preferabil infuzie de plante).
Citeste si: Cori Gramescu iti arata o reteta ideala pentru zilele cu dezlegare la peste
Mihaela Bilic recomanda sardina: "Este o sursa excelenta de calciu"