Dintre putinele care recunosc, am selectat cateva si vi le prezint si voua, poate va recunoasteti intr-una dintre aceste situatii si mai ales poate aveti ceva de invatat de la ele, poate unele ponturi, cine stie!
Dependenta de fast-food
Ina este prietena prietenei mele; stiti voi cum e cu prietenele si cu cercurile lor si ale voastre de prieteni, de aceea este suficient sa va spun atata; o cunosc doar din vedere si nu prea am stat de vorba cu ea, dar va pot spune ca arata foarte bine, nu este genul de persoana supraponderala, dar nici skinny. Asadar, la un moment dat cand cautam o fata pentru un anume articol, am luat-o la interogatii pe prietena mea pentru a afla mai multe despre cum se mentine in forma si nu mica mi-a fost mirarea sa afla ca se autoproclama o "dependenta de mancare". Este o fata foarte pofticioasa si kilogramele sunt la fel: odata mai "satioase", altadata mai putin.
Dependenta ei se numeste nu "mancare" la modul generic, ci fast-food. Adora burgerii, cartofii prajiti pe care incearca sa ii imite la perfectie acasa in cazul in care nu isi permite o iesire in oras si alte astfel de bunataturi calorice si pline de grasimi. Nu trece zi pana nu mananca astfel de produse, de fapt mananca aproape numai acest gen de mancare, pentru ca nu este prietena cu ciorbele si tocanitele mamei. Fie ca este vorba de o simpla inghetata, un shake sau un hamburger, trebuie cu tot dinadinsul sa deguste aceste produse, de aceea si oscileaza la greutate: +/- 2 sau 3 kilograme periodic, dar care din fericire nu se cunosc, pentru ca practica de foarte mult timp sport (volei) si le arde foarte repede, doar in pauza de antrenamente se vad.
Sa spunem ca aici sportul este un pont bun pentru a diminua efectele dezastruoase ale slabiciunilor noastre culinare? Poate ca da, poate ca este o "replica" foarte buna, indiferent de tipul de sport, nu neaparat volei, dar cu sanatatea cum sta, as intreba-o eu? Dar asta este alta poveste!
Yamiii, e vara, e soare..inghetata e in floare!
Cu siguranta ca face ravagii printre toti acest produs in sezonul estival. Fara doar si poate ca sunt o multime de femei care se "racoresc" zilnic cu un astfel de desert. Astfel ca nu mi-a fost greu sa dau de una. Alina are 26 de ani si lucreaza la o firma de audit; abia asteapta sezonul fierbinte pentru ca da iama in standurile de inghetata. mai mult chiar, imi spune ea in testimonial "pot spune ca este vedeta anului, nu ma sfiesc sa mananc si iarna o cupa mare de inghetata la o iesire cu prietenii; prefer inghetata in locul oricarui desert si in mod cert nu trece zi acum in care sa nu mananc una...sau doua, dar nu tot timpul! Acasa am tot timpul in congelator "prajitura" favorita!"
Pana aici totul bine si frumos, chiar daca 2 inghetate pe zi mi se par cam multicele, dara am intrebat-o cum sta cu greutatea: "din pacate, am luat ceva proportii, desi nu cred ca de la inghetata neaparat (sau cine stie?); ideea este ca nu ma ingras constant, adica mananc o inghetata, gata s-a depus, pentru ca nu prea sunt adepta mancarurilor grase si pline de calorii si atunci, cred ca reusesc sa compensez prin asta. Dar tot m-am ingrasat pentru ca nu tin cont nici de ora, nici de zi, nici de program cand mananc inghetata: cand o vad parca mi se sterge tot din minte, iar daca nu o vad, o caut pana o gasesc. Astfel ca, mananc seara foarte tarziu, pentru ca ajung uneori acasa si pe la 9, 9 si jumatate si o servesc in loc de cina."
Spune ca momentan este constanta in greutate si ca nu a mai pus nimic in ultima vreme, dar ca nu a agsit niciun remediu pentru a-si trata dependenta! La intreabarea ce o sa faca in cazul in care se ingrasa prea mult, ea mi-a raspuns ca o sa incerce sa faca sport (desi nu are timp), dar la inghetata tot nu renunta. "Este o mica placere printre multiplele greutati ale unei zile, pe care nu mi-o permit lua si nici nu vreau. Ma bucur de ea ca de o floare sau un cadou; prefer sa fac rabat de la unele mancaruri decat de la inghetata; desi stiu ca ar trebui sa imi fac un program mai stabil in privinta consumului ei".
Sfat: inghetata nu este un desert rau din punct de vedere dietetic, numai sa stii cand si cum sa o mananci si mai ales ce se afla in ea! De aceea, pentru a mai diminua eventualele "pagube" care ar putea aparea in silueta ei, ii recomandam sa incerce sa isi prepare acasa, cu ingrediente "low-fat" si cu mai multe fructe, sa consume fara frisca, ciocolata, bombonele si topping-uri care sunt facute numai din zahar, pentru ca acestea sunt cele care ne "omoara" de fapt! Si evident sa evite sa manance seara; savureaza acest desert pana in pranz, cel mult la pranz, pentru a avea timp sa digeri si sa arzi caloriile in plus. Sunt cativa pasi mici, dar cu efecte sigure!
Ciocolata - parte din viata si nu din alimentatia mea!
Sunt foarte multe femei in situatia de mai sus; e cea mai la-ndemana, se gaseste tot anul (nu este un desert de sezon), calmeaza si are un gust demential; plus ca specialistii spun ca produce serotonina si endorfine in creier care ofera starea de bine; hmm, si atunci nu plalesc oare kilogramele in plus in fata acestor beneficii?!
Se pare ca nu, pentru ca sunt pline forumurile de femei dornice de a scapa de aceasta dependenta, tocmai din cauza deformarii siluetei:
Tisha: eu nu stiu cum sa scap de asta… ma trezesc dimineata si ma duc direct la frigider… clar.. unde mananc ciocolata. Si asta zilnic pentru ca ea exista acolo mereu. Uneori mananc 2 pe zi.Intr-o zi am mancat 6 ciocolatele pe nerasuflate.Vreau sa scap de obiceiul asta pe care il am de foarte multa vreme
Aida: Sunt dependenta de ciocolata. La oboseala, la suparare, nervi sau stres, simt nevoia imperioasa de a manca o bucatica de ciocolata. Am luat cateva Kilograme in plus, ma enerveaza sa fiu dependenta de asa ceva, Iar nervii mei duc la o dorinta si mai mare de a manca ciocolata. E un cerc vicios din care nu prea pot scapa. Ce sa fac?
Mai mult sau mai putin asemanatoase, toate mesajele duc la aceeasi concluzie: ciocolata - parte din viata si nu din alimentatia lor! Uneori, ajunge la stadiul de obsesie, astfel de dependente tratandu-se la psiholog de fapt: cum si stresul, nervii, supararea de care vorbeste Aida pot ascunde adevarate probleme psihologice. Incearca sa iti indrepti atentia tot spre ciocolata, dar sa fie neagra (continut cat mai mare de cacao) si
Prajiturile de casa - un dulce permanent!
Ei bine, desi se crede ca in vremuri de criza tot timpul ar trebui indreptat spre perfectionarea abilitatilor profesionale pentru supravietuirea in jocurile periculoase ale campului muncii, iata ca exista si exceptii pentru care familia si perspectiva gatitului in camin persista cu indarjire, mentinandu-se constanta in ciuda multiplelor impedimente. Trebuie sa va spun ca si eu ma inscriu in aceasta "dependenta culinara", preferand inzecit o prajitura in casa decat una de la cofetarie, oricat de bine ar arata acelea din vitrina. poate cu un look mai neglijent, dar cu un gust senzationalm, care ma determina sa exagerez de multe ori in consumul acestora. Daca am o prajitura facuta (de sora mea mai ales) in casa uit de toate restrictiile dietetice posibile, pe care incerc cu tot dinadinsul sa nu le incalc: nu conteaza ca e 11 seara, o negresa delicioasa si un pahar cu lapte ma binedispun imediat si parca imi fac somnul mai dulce; mic-dejun, pranz sau cina, pandispanul este prezent in toate.
Iar daca sora mea (care e vinovata de aceasta dependenta) mai vine cu cate o idee de papanasi, eclere de casa sau placinte delicioase, pot sa fiu si in mijlocul si in pragul si in finalul unei diete, uit de tot si de toate! Mda, prajiturile de casa ma ademenesc mai ceva ca un parfum scump sau o bijuterie fina si ma imbata cu gustul lor, trezirea la realitate fiind uneori deprimanta (cativa centimetri in talie si mai multe restrictii ca inainte de a cadea prada acestor bunatati). Ce sa zic? Ca cel mai bine este sa nu se mai faca astfel de prajituri in casa? Spune-ti-i surorii mele! La noi nu trece saptamana in care sa nu se prepare dulcele "ca la mama acasa", ceea ce este si foarte placut! Dar sincera sa fiu, am gasit o solutie mai practica: decat sa renunt complet, mai bine inlocuiesc ingredientele cu unele mai putin calorice si mai sanatoase: produse integrale, alimente "low-fat" si cat mai multa abtinere de la gustatul in miez de noapte. Ba chiar m-am obisnuit sa mananc astfel de bunatati la micul-dejun. In acest fel, ard rapid si caloriile pe parcursul zilei si imi ofera si energie (din cauza zaharului). Cu un pahar de lapte alaturi sau o acfea, sunt taman bune si nu ingrasa...atat de mult!
Nu rata articolul saptamanii!
Pentru ca e vara si vrem sa afisam in fiecare zi un corp cu care sa ne mandrim, am ales, am combinat si am creat cate o reteta "rupta" din fiecare zodie, cu minim de calorii. Savureaza "Reteta de slabit a zodiei tale"!