La fiecare 30 de secunde, pe glob, un copil moare din pricina malariei. Informatia este atat de socanta incat, pret de o secunda, creierul se indoieste de veridicitatea ei. Cum este posibila o asemenea tragedie, cand malaria se poate trata si preveni? Exista insecticide care elimina tantarii, exista medicamente care ii pot vindeca pe cei care s-au imbolnavit deja, si, mai ales, exista plase de pat tratate cu insecticid pentru protectia impotriva tantarilor…Si cu toate astea, milioane de copii din Africa, mor cu zile din pricina malariei, fara vreo speranta intr-o minune de ultima clipa.
Se pare ca imaginea copiilor atat de slabi incat ti se ridica parul in cap si a mamelor care hranesc intreaga familie dintr-un bol cu orez fiert a devenit una banala pentru noi, in sensul cel mai cumplit cu putinta. Am vazut-o de atatea ori la televizor, am oftat, ni s-a facut rau, am plans si ne-am gandit ca suntem o specie care si-ar merita extinctia, dar nu am facut nimic pentru a schimba aceasta stare de fapt. Cel putin, nu am facut nimic pana cand 30 de voluntari constanteni au participat la workshopul “Obiectivele de Dezvoltarea ale Mileniului” si au invatat care sunt problemele cu care se confrunta omenirea secolului XXI, ce este malaria, cum se transmite si cum ar putea fi ajutati copiii din Africa sa supravietuiasca, printr-o simpla campanie de informare publica, dublata de o actiune de strangere de fonduri.
Astfel s-a nascut Campania “O clasa, o plasa!” , creatie 100% a voluntarilor, avand drept scop informarea a cel putin 400 de elevi si studenti despre malarie si obiectivele mileniului. Voluntarii au creat posterele, brosuri si un site al campaniei. Nu numai ca au informat peste 600 de copii si tineri din scolile, liceele si facultatile constantene, dar au strans si bani pentru achizitia a 70 de plase de protectie impotriva tantarilor, din donatii de 1 leu obtinute la salile de curs in care s-au tinut sesiuni informative. Donand cate un leu, o clasa cu 25 -30 de elevi a reusit sa cumpere pentru o familie din Africa, o plasa in valoare de 10 dolari.
Ce i-a motivat pe voluntari sa isi dedice timpul liber si energia acestei cauze, confectionand zile intregi, sute de martisoare “tantar” spre a fi vandute cu ocazia zilei de 8 Martie si sustinand sesiuni de informare la clase? “Este uimitor sa stii ca poti salva o viata cu o suma atat de mica… Renuntand la cateva din placerile zilnice ale vietii - cafea, tigari, suc - poti econimisi cu usurinta 30 de lei pentru o plasa. Daca oamenii ar fi bine intentionati si si-ar concentra atentia pentru rezolvarea acestei probleme, ar schimba in mod cert situatia”, a precizat Ioana, un voluntar World Vision Romania. De asemenea, Cristina ne-a spus foarte sincer: “Nu stiam nimic despre malarie si obeictivele mileniului inainte de a participa la seminarul organizat de World Vision Romania. Acum, sunt mai informata si constienta de ceea ce se intampla in lume. De aceea am hotarat sa schimb ceva…”.