Bronzatul produce endorfine si are un efect similar cu acela al unor droguri precum heroina.
Studiile arata ca da dependenta, intrucat cercetarorii au constatat ca expunerea la soare determina organismul sa produca endorfine, substante care diminueaza durerea si dau o stare de bine.
Ce spun ochelarii de soare despre tine
Cercetarea ar putea explica de ce unora le este greu sa reziste tentatiei de a merge la solar sau de a lenevi ore intregi pe plaja in perioada de risc maxim, in ciuda faptului ca stiu ca pot face cancer de piele.
“Este surprinzator ca suntem programati genetici sa devenim dependenti de ceva atat de periculos precum radiatiile ultraviolete, care sunt probabil cel mai comun carcinogen din lume.”
Cercetatorii supecteaza ca dependenta ar fi evoluat pentru a asigura aportul corect de vitamina D.
Aceasta vitamina “solara” este produsa cand pielea este expusa la soare si este benefic in prevenirea unor boli precum Alzheimer, afectiuni ale inimii, cancer de prostata, scleroza multipla si nu numai.
Interesant este ca oamenii care se expun regulat la soare sunt capabili sa faca diferenta dintre raze ultraviolete reale si artificiale.
Cu toate acestea, testele au fost realizate pe soareci, animale nocturne, cu blana, care evita lumina, asa ca ar trebui sa fim precauti in a presupune ca rezultatele se aplica intocmai si in cazul omului.
“Daca exista intr-adevar o dependenta de soare in cazul oamenilor, mie imi sugereaza ca are si beneficii”, explica doctorul Richard Weller, dermatolog de la Edinburgh University.
Citeste si:
Floarea-soarelui si istoria ciudata din spatele acestei plante
Jennifer Garner te invata sa iti convingi copiii sa accepte lotiunea cu SPF