Monash IVF, care realizează aproape un sfert din tratamentele de fertilizare in vitro (FIV) din Australia, a declarat că a aflat în februarie că unei femei care a apelat la clinica sa din Brisbane i-a fost implantat embrionul greșit, din procedură 'rezultând nașterea unui copil'.
Greșeala a fost descoperită după ce proaspeții părinți au cerut ca embrionii lor rămași să fie trimiși la o altă clinică. La acel moment, compania a declarat că a descoperit un embrion suplimentar în depozit.
Clinica nu a dezvăluit identitatea părinților și nici nu a comentat reacția acestora, cu excepția faptului că situația a fost tulburătoare.
Totodată, clinica nu a precizat când a născut femeia, dezvăluind doar că ea a fost informată cu privire la greșeală imediat ce aceasta a fost descoperită.
'Toți cei de la Monash IVF suntem devastați și ne cerem scuze tuturor celor implicați', a declarat directorul general Michael Knaap într-un comunicat, adăugând că incidentul a condus la investigații suplimentare, care au demonstrat că incidentul a fost unul izolat.
Această încurcătură a atras atenția asupra unei industrii în mare parte autoreglementată până de curând și a stârnit îngrijorări cu privire la protocoalele de securitate din clinicile specializate în FIV.
Aceste unități sunt reglementate de o combinație de organisme industriale australiene și agenții guvernamentale de stat.
Queensland Health, organismul guvernamental căruia Monash i-a raportat incidentul, a declarat că a devenit autoritate de reglementare abia în septembrie, după ce a avut loc transferul greșit.
Monash IVF a declarat că a angajat un avocat pentru a derula o anchetă independentă și a raportat incidentul Comitetului de Acreditare a Tehnologiei Reproductive, parte a grupului industrial Fertility Society of Australia, precum și organismului de stat.
'Incidentele de această natură sunt rare', a declarat Fertility Society într-un comunicat, adăugând că 'pacienții au o încredere considerabilă în serviciile de fertilitate, iar manipularea în siguranță și identificarea embrionilor reprezintă o responsabilitate fundamentală'.
Vestea a afectat acțiunile companiei, investitorii, speriați deja de turbulențele de pe piață, evaluând impactul a ceea ce media australiene au descris drept primul scandal de acest tip din țară în care este implicat un operator FIV.
Acțiunile Monash IVF au scăzut cu 35% până la sfârșitul după-amiezii, cel mai puternic declin de la listarea sa la bursă, în urmă cu mai bine de un deceniu. Piața, în general, a scăzut cu 1%.
Într-o declarație către Australian Securities Exchange, compania a calificat incidentul drept tulburător, însă a declarat că nu consideră că va avea un impact semnificativ asupra rezultatelor sale financiare.