Pacientul, o femeie care trăiește în Argentina, a fost diagnosticată cu HIV în 2013, o echipă internațională de cercetători analizând mostre ale ADN-ului său în ultimii 4 ani pentru a găsi urme ale virusului.
Potrivit studiului publicat în revista Annals of Internal Medicine, oamenii de știință au analizat inclusiv placenta femeii după ce aceasta a născut în martie 2020.
După secvențierea genetică a miliarde de celule, cercetătorii au confirmat că femeia s-a vindecat de HIV.
Medicina modernă a făcut posibil ca numeroase persoane să trăiască cu HIV dar ele de regulă au nevoie de terapie antiretrovirală constantă pentru a preveni replicarea virusului.
ână acum au fost identificați doar patru pacienți care s-au „vindecat” de HIV.
Însă doi dintre aceștia, „pacientul berlinez” și „pacientul londonez” s-au vindecat după ce au primit transplanturi cu celule stem, o procedură riscantă pe care cercetătorii au încercat să o realizeze fără succes și în rândul altor bolnavi.
Oamenii de știință au identificat un singur caz anterior confirmat în care o persoană s-a vindecat complet de virus.
În 2020 cercetătorii au publicat un studiu despre Loreen Willenburg - „pacienta din San Francisco” - care a fost primul caz cunoscut al unei vindecări de HIV fără intervenție medicală.
Willenburg și pacienta din Argentina sunt clasificate de medici drept „controlori de elită”, un grup redus de pacienți cu HIV al căror sisteme imunitare suprimă în mod natural virusul.
Femeia din Argentina a fost poreclită de cercetări „pacienta din Esperanza” deoarece este din orașul Esperanza - „speranță” în limba spaniolă.
Ea are o fiică sănătoasă și așteaptă un al doilea copil alături de partenerul ei.
„Doar să mă gândesc că pot ajuta la găsirea unui leac pentru acest virus mă face să simt o mare responsabilitate și o motivație de a transforma acest lucru în realitate”, afirmă pacienta din Esperanza.