Oamenii de stiinta de la Universitatea North Carolina din Chapel Hill au fost interesati sa vada daca oamenii cu o igiena dentara precara au avut o functie cognitiva relativ saraca - acesta este un termen tehnic pentru cat de bine stau oamenii cu memoria si cu gestionarea cuvintelor si numerelor, a explicat co-autorul studiului, profesorul Gary Slade de la departamentul de ecologie dentara.
"Ceea ce am descoperit a fost ca pentru fiecare dinte pe care o persoana l-a pierdut sau i-a fost extras, functia cognitiva a incetinit putin, a luat-o pe o panta descendenta. Oamenii care nu mai aveau niciun dinte in gura au avut functii cognitive mai sarace decat oamenii care aveau toti dintii, iar oamenii cu mai putin dinti au avut o functie cognitiva mai saraca decat oamenii cu mai multi dinti. Acelasi lucru a fost valabil si atunci cand ne-am uitat la pacientii cu afectiuni gingivale severe", a explicat Gary Slade pentru health24.com.
Slade si colegii sai au raportat rezultatele acestei cercetari si le-au publicat in numarul din decembrie al revistei The Journal of the American Dental Association. Pentru a explora o potentiala legatura intre sanatatea orala si sanatatea mentala, autorii cercetarii au analizat datele colectate intre 1996 si 1998, care includeau teste de memorie si teste pe abilitati ale gandirii, precum si examinari dentare si gingivale - toate acestea au fost efectuate pe aproape 6000 de barbati si femei. Toti participantii aveau varste cuprinse intre 45 si 64 de ani.
Aproximativ 13% dintre participanti nu aveau dinti naturali, spun cercetatorii. Printre aceia care aveau dinti, o cincime avea mai putin de 20 de dinti ramasi intacti in gura (un adult are 32 de dinti, inclusiv maselele de minte). Mai mult de 12% dintre participantii la studiu au avut probleme grave de sangerare si o retragere semnificativa a gingiilor.
Cercetatorii au descoperit ca rezultatele la testele de memorie si gandire - inclusiv testele de memorare a cuvintelor, testele de fluenta a cuvintelor si testele ce vizau abilitatile cu numerele - au fost mai mici la fiecare etapa in randul persoanelor care nu aveau deloc dinti, atunci cand au fost comparate cu rezultatele celor care aveau dinti.
Citeste si: Produsele care iti ingalbenesc dintii - Totul despre albirea dentara
97% dintre bolnavii de cancer au apelat la aceasta procedura dentara
Apa de gura, inutila? Specialistii spun ca periuta de dinti si ata dentara sunt sfinte