Spectacolul-lectura este dedicat Zilei Internationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, desemnata de Organizatia Natiunilor Unite prin rezolutia Adunarii Generale.
Scrisa de Jean-Claude Grumberg, tradusa in limba romana de Liviu Ornea si lecturata de Maia Morgenstern, "O lectie de bune maniere" este o satira amara si lucida la adresa textelor incitand la intoleranta si anti-semitism care arata cum poate fi manipulata opinia publica.
Jean-Claude Grumberg, nascut in 1939 la Paris, este un cunoscut dramaturg si scenarist francez. Inainte de a incepe sa scrie, a practicat mai multe meserii, prin care si aceea de actor. A debutat in 1968 cu piesa Maine, o fereastra la strada, continuand apoi sa scrie o serie de alte drame in jurul traumei care l-a marcat din frageda copilarie – disparitia tatalui sau intr-un lagar de exterminare nazist: Mama se reintoarce, biet orfan si Dreyfus (in 1974), Atelierul (1979, o piesa care s-a bucurat de mare succes, reluata in 1998 de Theatre Hebertot si pentru care a primit in 1999 premiul Moliere pentru cea mai buna piesa din repertoriu) si Zona Libera (1990, pentru care primeste in anul urmator alte doua distincti: premiul Moliere, atribuit autorului, si Marele Premiu pentru Teatru al Academiei Franceze).
Conform Raportului Comisiei Internationale pentru studierea Holocaustului in Romania, cunoscut si ca raportul Wiesel, numarul evreilor romani si al evreilor din teritoriile aflate sub administratie romaneasca ucisi in timpul Holocaustului nu a putut fi stabilit cu precizie absoluta. Dar concluzia Comisiei in acest sens este ca, in timpul Holocaustului, in Romania si in teritoriile aflate sub controlul sau, au fost ucisi sau au murit intre 280 000 si 380 000 de evrei romani si ucrainieni. In Holocaust au pierit aproximativ 135 000 de evrei romani care traiau in Transilvania de Nord, aflata sub conducerea maghiara, precum si 5 000 de evrei romani care se aflau atunci in alte tari din Europa.
Foto: site-ul TNB