In Romania, doar 33% dintre nou nascuti sunt testati pentru boli genetice. Doar doua la numar: fenilcetonuria si hipotiroidismul congenital, pe cand in Austria se realizeaza teste bebelusilor pentru 29 de boli, iar in America pentru 44. Testarea consta in recoltarea catorva picaturi de sange din calcai pe o hartie de filtru in primele 48-72 ore de viata si trimiterea acestor probe catre un laborator specializat:
Evenimentul “Screening-ul neonatal - o sansa la viata” a subliniat obligativitatea testarii nou-nascutilor in maternitate. In vederea descoperirii unor boli metabolice si genetice grave, dar totusi tratabile inainte de a fi prea tarziu. De prevenirea aparitiei leziunilor ireversibile si chiar a mortii.
"Toti copiii diagnosticati tarziu de fenilcentonurie – chiar mai tarziu de 3-4 luni de viata – sunt oligofreni, retardati. Sunt niste legume. Pentru ca viata lor depinde de o dieta fara proteine”, spune d-na Cordea, presedinta Asociatei “PKU – Life Romania” si mama Roxanei, o fetita diagnositicata la timp cu fenilcetonurie. “Pentru ca acesti copii sa se dezvolte normal, ei au nevoie de strictete si de un substitut proteic – o cutie costa 112 euro si ai nevoie de cel putin 4 cutii pe luna. La care se adauga inlocuitor de oua, de paste, de orez, pe care esti nevoit sa le aduci din strainatate”, adauga mama.
Conferinta “Screening-ul neonatal – o sansa la viata” este primul pas al unui proiect care are ca finalitate crearea unui centru national supraspecializat de boli metabolice in Romania.