Daca i-au dat deja dintisorii de lapte nu uita sa ii perii cu grija de doua ori in timpul zilei, dupa mesele mai consistente, si inca o data inainte de culcare. Daca il amuza, cu aceeasi delicatete poti incerca sa ii cureti si limba. Nu e nevoie sa folosesti pasta de dinti. Cel putin pana la varsta de doi ani pastele de dinti cu fluor nu sunt recomandate, iar cele fara fluor nu prea sunt de gasit...
Chiar si dupa ce vei incepe sa-l perii pe dinti cu pasta cu fluor, recomandarea e sa nu folosesti o cantitate mai mare decat un bob de mazare. Iar daca locuiesti intr-o tara civilizata, unde apa de la robinet este si fluorinata, nu doar clorinata, atunci trebuie sa renunti la pasta de dinti cu fluor.
“Supradozarea” cu acest element chimic face ca in timp dintii celui mic sa prezinte niste decoloratii albe, chiar si pe dintii definitivi. Apa de gura nu ajuta, intrucat nu trateaza cauza, oricare ar fi ea, ci doar elimina temporar efectul...
In general vorbind, daca respiratia urat mirositoare persista, va trebui sa-i faci o vizita stomatologului tau, pentru o verificare de specialitate. El va identifica exact cauzele si tratamentul corespunzator. Poate fi vorba chiar despre o carie... Chiar daca dintisorii de lapte nu sunt permanenti, o carie trebuie tratata pentru a nu se agrava si a nu genera probleme mai complicate.
Alta sugestie ce tine de domeniul evidentei ar fi sa te asiguri ca lucrurile pe care copilul s-a obisnuit sa le suga si sa le molfaie (suzeta, deget, patura) sunt curate. Fa-l sa se spele pe maini daca vrea sa-si suga degetul, fierbe-i suzeta cand doarme etc. Evident, ideal ar fi sa-l dezveti de acest obicei, dar numai cine nu s-a luptat cu desprinderea unui prichindel de suzeta lui ar putea sa iti recomande asta fara teama si fara rusine.