Stiti vorba aceea: toate drumurile duc la Roma? Dupa caz, putem adapta si putem spune ca toate gusturile duc la Roma. Ca e vorba de mancare, moda sau lifestyle, Italia este un model de inspiratie pentru noi toate. Vestea buna, dragele mele, este ca nu trebuie sa facem un drum pana la Roma (desi nu ar strica, nu-i asa?) pentru a gusta delicioasele si fascinantele preparate italienesti. Dar, pe cat de captivanta si seducatoare este bucataria italieneasca, pe atat suntem si noi mai tentati sa ne rasfatam cu bucate care mai de care mai colorate si gustoase. Fara sa ne dam seama corpul nostru incepe sa se schimbe. Azi un kilogram, maine doua, si pana sa constientizezi ca trupul tau se schimba, e deja prea tarziu, iar regretele nu isi mai au rostul.
Puterea pastelor
Daca vrei sa mananci in stil italian si sa ai si o tinuta impecabila, un bun stimulent ar fi sa o ai in minte pe Sophia Loren. Frumoasa actrita, vesnic tanara, se declara o adevarata fana a pastelor, ba mai mult chiar, ea a afirmat in lumea intreaga ca trupul ei este un rezultat pe care il datoreaza spaghetelor. Principiul pe care se bazeaza este ca nu pastele sunt cele care te fac grasa, ci ceea ce pui in ele. Trebuie sa ai grija la volumul portiilor si sa incerci sa nu le suprasaturezi cu uleiuri gretoase si sosuri cremoase bogate in grasimi.
Alegerea pastelor se poate dovedi o adevarata capcana culinara. Suntem tentate sa ne jucam cu pastele atunci cand le comandam, astazi vrem bolognese, maine vrem carbonara, poimaine milaneze si asa mai departe. Ne place cum suna continutul lor: smantana, parmigiano, Quatro formaggi, bacon, unt, carne tocata etc. Yami! Dar ceea ce nu ne dam seama este ca aceste ingrediente, combinate in aceeasi portie de mancare, reprezinta o amenintare la adresa sanatatii si siluetei noastre.
Nu fiti dezamagite! Nu trebuie sa renuntati la mult prea delicioasele paste care va incanta simturile atat de mult! Pontul nutritionistului este ca exista tipuri de paste sanatoase, sarace in carbohidrati si grasimi, care pot fi la fel de gustoase, si pe care le poti savura indelung, neavand "efecte adverse" nedorite.
Practic, practic, practic
Sfatul nostru este ca atunci cand doresti sa gatesti paste sau le comanzi, sa te axezi mai mult pe dressing-ul format din sos tomat si ierburi aromate (oregano, piper, chili, busuioc, patrunjel, cimbru, maghiran, si tot ce iti mai pofteste inima), iar patura cu care invaluim pastele fierbinti sa fie formata din legume variate. Poti folosi legumele tale preferate, ai din ce alege. Nu ezita sa pui ceapa, spanac, mazare, usturoi, ardei, ciuperci si tot ce mai poftesti. Utilizeaza in prepararea lor intotdeauna uleiul de masline extravirgin si incearca sa prepari legumele saute. Daca tii neaparat sa consumi carne, specialistul recomanda pieptul de gaina, deoerece are mai putin colesterol.
Nutritionistul recomanda pastele integrale, tip spaghetti si sfatuieste sa fie consumate dimineata deoarece iti ofera un cumul de energie pentru intreaga zi. Trebuie evitat consumul de paste seara, deorece procesul de digestie dureaza aproximativ 4 ore.
Pizza:
Nici pizza nu pare sa fie o tentatie de care sa te descotoresti prea usor din meniul tau. E gustoasa, fierbinte, cu multe arome si cu apetisantul cascaval aburind, intinzandu-se odata cu taierea fiecarei feliute. Ce bine suna, nu-i asa? Dar nu ti s-a intamplat ca de multe ori sa vezi grasimi scurgandu-se in farfurie de la salam, unt, sau cascaval? Ei bine, asta nu mi se mai pare ca suna prea delicios.
Suntem tentate sa alegem tipul de pizza cu multe ingrediente care mai de care mai calorice si mai nesanatoase. Sa ne gandim la vestita pizza Quattro Stagioni: un amaldam de ingrediente cum ar fi masline, salam, sunca, cascaval, ciuperci, etc, reprezentand o adevarata bomba calorica.
Nutritionistul recomanda pizza traditionala cu blat foarte subtire si cu produse naturale: mozarella, prosciuto si in general legume. Excesul de proteine nu se depoziteaza nici in strat adipos, nici nu se elimina, ci se ard in ficat.
Risotto:
Orezul asociat cu legume si eventual cu carne de pui nu este un "pacat" culinar si nici nu atenteaza la silueta noastra.
Atentia trebuie sa fie indreptata catre tipul de orez care este folosit. Nutritionistul ne sfatuieste sa evitam pe cat se poate orezul alb, care din pacate este cel mai folosit in bucataria italieneasca si sa precizam intotdeauna dorinta de a ni se oferi orez integral sau cu bob lung. Pana la urma tu esti cea care plateste si ai dreptul la alimente care sa fie pe placul tau.
Am vorbit de pizza, paste si risotto ca preparate traditionale si bine cunoscute in toata lumea. Dar in meniul italian putem gasi si alte preparate extrem de naturale si sanatoase cum ar fi: supa minestrone, carapaccio de vita sau peste, Prosciutto cu melone, mozzarela, capresse, fructele proaspete. Poti sa le savurezi cu incredere!
Ceea ce trebuie sa eviti in alegerile tale sunt pastele cu sos de smantana, lasagna, peste si fructe de mare prajite, osso buco, calzone, tiramisu. Acestea sunt suprasaturate in grasimi si nu sunt o alegere sanatoasa.
3 retete pentru silueta ta
1. Paste cu rosii si usturoi:
Ingrediente:
1 pachet de spaghetti;
5-6 rosii;
4-5 catei de usturoi;
ulei de masline;
sare;
piper, busuioc.
Mod de preparare:
Se fierbe o oala cu apa, in care se adauga sare. Cand apa a inceput sa fierba, se adauga pastele care se lasa cateva minute (in general timpul difera in functie de paste; scrie pe pachet).
Se pune intr-o tigaie ulei de masline (cam 2 linguri) si se adauga usturoiul tocat marunt. Apoi se adauga rosiile taiate felii. Se lasa pe foc pana cand amestecul se transforma intr-o pasta. Se adauda sare si piper dupa gust.
Se aseaza pastele in farfurie si se adauga sosul pe deasupra. Se adauga busuioc (de preferinta proaspat).
2. Supa minestrone
Ingrediente:
2 linguri ulei masline;
1-2 catei de usturoi pisati;
1 legatura de ceapa taiata marunt;
2 cartofi taiati bucatele;
1 telina taiata bucatele;
1 dovlecel taiat bucatele;
1 mana de fasole verde;
varza taiata marunt;
2 cani de supa de pui sau vita;
2 conserve de rosii in bulion;
paste;
busuioc si patrunjel taiate marunt;
piper, sare.
Mod de preparare:
Soteaza usturoiul si ceapa. Adauga cartofii, telina, morcovii si lasa asa cateva minute. Adauga supa si 2 pahare de apa, lasa la fiert, dupa care adauga rosiile in bulion. Asteapta cam 10 minute, apoi adauga dovlecelul, fasolea verde si varza si lasa sa fiarba. Pune patrunjelul si busuiocul si lasa sa fiarba la foc mic pana cand toate legumele sunt aproape fierte. Adauga piper si sare dupa gust. Adauga pastele si mai lasa 8-10 minute la fiert. Asteapta 5 minute inainte de a o servi.
3. Orez cu fructe de mare
Ingrediente:
fructe de mare amestecate;
orez integral;
usturoi;
ceapa;
masline negre;
lamaie;
putin unt;
suc de rosii;
putin vin alb demisec;
sare, piper, oregano.
Mod de preparare:
Se pune untul intr-o tigaie si se adauga fructele de mare, usturoi, ceapa, oregano. Se stinge amestecul cu putin vin alb si se adauga suc de rosii, suc de la o lamaie si sare.
Se fierbe separat orezul (nu uitati ca la o cantitate de orez se pun doua de apa) si se amesteca cu putina sare si piper alb.
Se aseaza un pat de orez intr-o farfurie si se adauga amestecul de fructe de mare. Se orneaza cu masline si felii de lamaie.
Tu ce preparate italienesti preferi? Spune-ne mai multe pe forum