Plangaciosii
De fiecare data cand va intalniti ajungi acasa mai degraba stresata decat inainte. E drept ca o prietenie se bazeaza pe impartasirea experientelor, fie ele bune sau rele, dar cand fiecare conversatie a voastra se axeaza pe ce are el sau ea pe suflet, atunci e clar ca iti pierzi timp pretios incarcandu-te cu energie negativa. Fie incerci sa schimbi subiectul si vezi daca este capabil sa si asculte, fie reduci semnificativ intalnirile voastre.
Competitivii
Sunt cei care nu rateaza nicio ocazie pentru a-ti spune cat de bine le merge. Exista momente cand chiar nu ai nevoie sa afli ca in timp ce tu te speteai muncind, ea se relaxa pe plaja, cu un cocktail alaturi. Problema nu este ca ii merge bine, ci faptul ca nu are limite in a se lauda cu asta. Practic, de fiecare data cand te vezi cu astfel de prieteni, incepi sa-ti pui intrebari si sa ai senzatia ca intri la apa. Orice ai face, ei vor face de 10 ori mai mult. Fie le spui sincer ca atitudinea lor te face sa te simti prost, fie te consolezi cu idea ca aceasta competitivitate ascunde de multe ori nesiguranta. Daca nu reusesti sa rezolvi problema discutand, ar trebui sa reduci considerabil intrevederile voastre. Prietenii trebuie sa te sprijine si sa se bucure pentru tine de fiecare data cand obtii o victorie, oricat de mica. Ori, daca ei iti spulbera orice strop de bucurie, umbrindu-ti fiecare reusita, e cazul sa iei masuri.
Neseriosii
Te dezamagesc constant si nu se tin de cuvant aproape niciodata. Intainte sa intrerupi orice legatura cu ei, poti incerca sa peticesti relatia, coborand putin nivelul asteptarilor. Daca iti promite ca iesiti la o cafea, accepta, dar fii pregatita ca el sa anuleze intalnirea pe ultima suta de metri. Pentru orice eventualitate, asigura-te ca ai si o rezerva, o programare la coafor sau la spa. Daca prietenul apare, poti anula cealalta varianta. Daca te suna pentru a amana intalnirea, aminteste-i a cata oara este cand face asta, iar cand iti mai promite ceva, raspunde-i cu un "Da, sigur, cand vor zbura porcii.", pe un ton sarcastic. Daca se supara, explica-i ca te referi la faptul ca e neserios si incurajeaza-l sa-ti demonstreze ca te inseli, tinandu-si promisiunile.
Tradatorii
Prietenii buni iti stiu secretele cele mai intunecate si le pastreaza pentru ei. Tradatorii insa, sunt acei prieteni care pot tine un secret numai pana ajung la un telefon sau la calculator, dupa care nu se mai pot abtine. Prietenul tau nu se simte confortabil stiind ca este singurul care stie si simte nevoia sa o dea mai departe.
Relatia cu astfel de oameni este dificila, pentru ca de regula, intre prieteni nu exista restrictii, putand sa discutati liber despre aproape orice. Atunci cand intre voi intervine teama de a nu divulga un secret, deja comunicarea este compromisa. Cum identifici un tradator? Alegi o informatie ce se presupune a fi confidentiala si te asiguri ca ii subliniezi ca nu are voie sa spuna nimanui, apoi astepti sa vezi cat de repede si cat de departe ajunge zvonul cu pricina.
Criticii
Sunt acei oameni pentru care nimic nu este destul de bun. Orice ai face sau orice ai zice, vor gasi intotdeauna o chichita de care sa se lege. Desi criticile ar trebui sa fie constructive, sa te ajute sa evoluezi, o relatie bazata numai pe reprosuri este distructiva. Daca tii la persoana respectiva si vrei sa mentii prietenia, explica-i ca aceasta atitudine te face sa te simti prost, sa iti pierzi increderea in tine. Ar putea fie sa constientizeze acest lucru si sa o lase mai usor, fie sa adopte o atitudine defensiva, spunand ca e problema ta.
Daca nu reusesti sa schimbi nimic explicandu-i ce impact are atitudinea lui asupra ta, poti incerca sa il bati la propriul joc. Gaseste-i defectele si evidentiaza-le, criticandu-l ori de cate ori ai ocazia, pentru a-l face sa-si dea seama cum te simti. Aratandu-i ca nici el nu este perfect, s-ar putea sa-l determini sa-si revizuiasca atitudinea.
Tu te-ai confruntat vreodata cu o astfel de situatie? Cum ai depasit obstacolul? Ce alte tipuri de relatii toxice ai mai intalnit? Spune-ne parerea ta!