Eruptia a continuat pentru doua zile, vala rezultata devastând aproape totul in cale. S-a estimat ca orasul a fost ingropat la 20 de metri adâncime sub un strat de cenusa si lava.
Au trebuit sa treaca 1.500 de ani pentru ca orasul sa fie redescoperit, dupa ce cazuse in uitare. Astazi, ruinele de la Pompei sunt usor accesebile din orasul Napoli. Daca esti un impatimit de arheologie, trebuie sa stii ca alte destinatii din Europa palesc in comparatie cu ceea ce vei gasi aici. Exista si un muzeu in aer liber care dovedeste faptul ca Pompei a fost o asezare straveche romana, la fel cum stiut este faptul ca povestea lui este una dintre cele mai tragice din intreaga istorie.
Astazi, orasul este extrem de vizitat atat de italieni cat si de turisti din intreaga lume. Pompei este recunoscut drept unul dintre siturile mondiale de excavatie, unde un intreg oras din timpuri stravechi a fost prezervat in cel mai amanuntit detaliu. Borcane, tablouri, oameni sau mese au fost efectiv inghetate in timp. Viata de acum 2000 de ani e relevata in cele mai mici amanunte.
Dar ce ai putea sa mai vezi intr-o vizita la Pompei? Foloseste intrarea de la Porta Marina pentru primii pasi, desi vei observa ca ca sunt doua cai de intrare diferite. Motivul pentru acest fapt este ca poarta mai larga a fost destinata initial carutelor, in timp ce cealalta, mai micuta, pedestrasilor. Viziteaza forumul (foro) – acesta a fost centrul comercial, politic si religios al Pompeiului, situat la intersectia principalelor prime doua drumuri, care inconjurau totodata tinutul. Sunt expuse victimele vulcanului in sticla iar de-a lungul forumului orasului, in curtea principala stau numeroase mulaje ale victimelor imbracate in sticla.