Salsa, merengue, cha-cha sau mariachi? Dansuri latino, cantece latino, traditii mexicane si alte lucruri de genul acesta imi trec prin minte si ma fac sa ma "plimb" chiar si cu gandul pe strazile Mexicului atunci cand vorbim despre specificurile lui. Am invitat-o si pe Vera, nutritionistul de la "Vera Med Club Family", in acest traseu imaginar pentru a "comenta" caloriile din farfuria mexicanilor si am ales cateva preparate specifice care sa nu atenteze la silueta noastra. In acest context, mancarea este un aspect imperios necesar in orice calatorie, astfel ca nu poate lipsi nici din excursia noastra, ba chiar "indrazneste" sa ne iasa in cale inca de la primii nostri pasi pe meleagurile Mexicului. Mirosuri imbietoare, arome "contagioase" se interpun in calea noastra si nu ne lasa sa avansam spre alte locatii ale acestei tari.
Se aud cu ecou puternic voci care striga neincetat ceva despre tortillas, tacos, guacamole, enchilada sau burritos. Nu putem sa trecem cu vederea aceste "strigate" si mergem sa descoperim ce sunt ele, cu ce se mananca si mai ales prin ce parti ale corpului se depun.
Am aflat de la cateva "persoane" aflate in preajma respectivei locatii ce inseamna cu adevarat mancarea mexicana. Am avut o oarecare retinere sa gustam bucatele pe care le promovau de zor, in ideea ca preparatele lor sunt atat de picante, incat am lua foc la propriu. Ne dau de inteles insa ca este o prejudecata prost inteleseasa in lume ideea conform careia toata mancarea mexicana este extrem de picanta. Nu este deloc adevarat, ne spun. Faptul ca ardeiul chili este originar de pe mealagurile lor nu inseamna ca este utilizat in orice tip de preparat. Este adevarat ca fara acesti ardei iuti extrem de picanti, mancarea mexicana si-ar pierde din "personalitatea" care a consacrat-o in celelalte colturi ale lumii, dar acestia nu sunt esentiali. Exista preparate specifice "nepiperate", extrem de gustoase, simplu de facut si tot cu specific mexican.
De-a lungul timpului, bucataria mexicana s-a diversificat si a adoptat si ea la randul ei diverse specialitati internationale sau condimente de pe alte mealeaguri. Dar chiar si diversificata, nu i se poate nega dreptul de a-si revendica fructe si legume originare cum ar fi porumbul (cel mai utilizat), fructul de avocado, fasolea sau amintitul chili. Cu "ajutorul" acestor alimente, mexicanii au dat nastere unor tipuri de preparate inovatoare si cu gust original si variat, nemaintalnit in alte bucatarii ale lumii.
Ne-am incapatanat sa aflam mai multe si am intrat in vorba cu un amabil "bucatar", care tocmai aseza frumos pe farfurie cateva tortillas si cateva tacos si prepara un sos delicios care aflam ca se numeste salsa, asezonand intr-un mod ingenios preparatele cu acest dressing.
Mexicul in bucataria ta
Tortilla
Este o paine specific mexicana din faina de porumb (ingredient de baza care a cucerit intreaga lume), care se serveste la orice masa a lor. Este preparata cu multa iscusinta si, in mod paradoxal, cu o usurinta debordanta. Astfel, boabele de porumb pregatite pentru a deveni tortillas se fierb in apa cu calc, pana cand coaja tare se crapa. Apoi acestea se macina, transformandu-se intr-o faina numita "masa harina" din care se prepara painea care are forma de lipie. Tortillas se mananca separat, dar este folosita si in prepararea altor tipuri de mancare.
Salsa
Da, este si un dans latino foarte frumos, dar in domeniul culinar este un sos extrem de vestit in Mexic, insotind aproape orice tip de mancare.
Este extrem de simplu de facut, poti sa prepari salsa chiar in bucataria ta din cateva rosii, ceapa, coriandru si evident, chili. Este destul de picant, dar si revigorant, adaugand fiecarui tip de preparat pe care-l insoteste, un strop de savoare si personalitate.
Taco
Personal, imi place sa folosesc sosul de salsa alaturi de faimoasele tacos. Taco este o mancare traditionala mexicana care se prepara din tortilla de porumb, de care am vorbit anterior, inauntrul careia se adauga sosul de salsa, carne tocata si guacamole (avocado maruntit) si il rulam ca pe o shaorma. De obicei acestea sunt servite prajite.
Bun, am aflat despre aceste preparate cu specific, am si degustat cateva, dar nu foarte multe deoarece aveam langa mine nutritionistul care ma atentiona la fiecare "degustare". Am plecat din acel univers culinar "contagios", ne-am plimbat pe bulevardele Mexicului, admirand minunatiile culturale si istorice, am ascultat si mariachi la o ciocolata calda pe timp de seara, si apoi ne-am retras la odihna, avand promisiunea Verei ca a doua zi vom "cotrobai" prin restaurantele mexicane dupa cateva alimente sarace in calorii si extrem de sanatoase.
In urmatoarea zi a calatoriei mele imaginare, am luat-o pe Vera de brat si am iesit sa savuram cafeaua si evident micul dejun, tare curioasa fiind care sunt recomandarile ei. Pe drum, mi-a marturisit caeva lucruri generale despre ceea ce inseamna sa mananci in stil mexican. Din punct de vedere nutritional, spune ea, sau daca tinem vreo dieta, mancarea mexicana nu s-ar afla in top ca alegere, tocmai din simplul fapt ca este foarte buna (si tot ce e foarte gustos e si bogat caloric), iar combinatiile care-i dau savoare nu sunt dintre cele mai fericite in acest caz.
Imi istoriseste pe un ton cald ca este foarte adevarat ca "mexican" nu este echivalentul "picantului" si ca, la ei acasa, esti intrebat intr-un mod politicos daca doresti ca felul servit sa fie picant sau nu. Ca si la noi in tara, fiecare regiune a Mexicului are preparatele sale specifice, dar un numitor comun l-ar reprezenta multitudinea de condimente folosite ( printre care ceapa, usturoi, oregano, coriandru, chimion, scortisoara, cuisoare si zeama de lamaie), precum si aroma bucatariei mexicane, pe care nutritionistul nostru o considera unica.
Totusi, afirma ea, daca suntem la dieta si ajungem in Mexic si vrem sa savuram cate ceva de prin specialitatile lor, ne putem bucura de ele, daca stim sa facem asocieri sanatoase si sa jonglam cu toate bunatatile.
Vorba, vorba, dar hai sa punem si in practica si sa vedem cum arata un meniu pentru o zi in Mexic cand suntem la dieta, ce alegeri sanatoase si sarace in calorii putem alege din bucataria lor
Mic-dejun:
Ne-am oprit la o terasa, unde soarele isi revarsa prietenos razele peste noi si am servit micul dejun. Inainte de masa si chiar si de cafea cu circa 20-30 min, Vera mi-a recomandat cateva fructe: nuca de cocos, ananas, papaya, mango, banane, la alegere; apoi am servit o delicioasa si inmiresmata "cafe de olla", cafea neagra cu scortisoara sau cu o lingurita de zahar brut. Micul dejun propriu-zis, sustine nutritionistul, ar putea consta chiar intr-un astfel de fruct sau un iaurt slab, degresat, o inghetata de fructe de maxim 100 gr, sau un jeleu cu fructe.
Pranz:
Ne-am mai plimbat, am mai vizitat cateva obiective turistice, dupa care, ni s-a facut iar foame. Si astfel, a venit vremea dejunului si marea provocare a "dietei". Ce sa alegi dintre toate bunataturile acelea, care mai aveau si un gust senzational, dar care din pacate erau pline de calorii? Pana la urma am analizat atent situatia, si am reusit impreuna cu Vera sa gasim cateva variante in concordanta cu dieta noastra si neatacand numarul de kilograme deja existent.
Desi parea o lupta pierduta in fata aromelor cu "bombe calorice" am reusit sa gasim ceva gustos si sanatos totodata. De exemplu, am putut sa ne delectam cu:
- tortilla cu guacamole sau cu salsa;
- "huevos a la mexicana" (omleta cu sos de rosii facuta la plita sau la teflon fara ulei);
- pozole (supa de pui cu diverse sosuri sau iaurt);
- orez brun cu sos de rosii sau cu legume.
Am mancat pe saturate si le-am savurat pe deplin, dupa care ne-am continuat calatoria. In cazul in care cineva mai doreste poate sa consume si o gustare de dupa-amiaza, care sa semene cu aceea de la micul dejun. Noi am sarit peste aceasta gustare, captate fiind de frumusetile Mexicului si ne-am oprit direct la cina.
Cina:
Daca am crezut ca pranzul este o provocare fara rezolvare, atunci ne-am inselat. Cina trebuie sa fie una "lejera" cu mancare usoara, ceea ce in Mexic este din pacate, aproape imposibil, sustine Vera. Ea recomanda nu neaparat preparate consacrate, ci mai degraba adaptate, precum salate, fructe sau carne de vita cu legume coapte ori pe gratar.
Tequila – regina meselor mexicane
Tequila este specialiatea fiecarui restaurant mexican, ce ofera si amprenta locatiei. Poate fi considerata un soi "ambasadoare" a Mexicului in lume. Pentru ei, nici o masa nu este savurata pe deplin fara faimoasele paharele de tequila, care pot fi consumate cu lime sau cu scortisoara.
Tot pe meleaguri latino-americane putem consuma, ocazional ce-i drept, spune Vera, o bere Salitos sau un pahar de Marguerita.
Am revenit cu picioarele pe pamant si am trecut la activitatile noastre zilnice. Calatoria a fost placuta si "gustoasa", dar savoarea o voi exeprimenta cu prima ocazie cand voi ajunge cu adevarat in Mexic, sau cel putin intr-un restaurant cu specific de pe la noi. Tu ce ai savurat din specialitatile mexicanilor? Spune-ne mai multe pe forum.