Iartă-te pe tine şi pe cei din jur şi începe să te vindeci de efectele acestor minciuni identificându-le şi eliminându-le din viaţa ta.
Iată o listă cu cele mai frecvente minciuni pe care mintea ta le hrăneşte zilnic, "ajutându-te" să rămâi pe loc, să vezi doar partea goală a paharului şi să te minţi în continuare că ţi-e bine aşa.
1. El/ea poate să facă asta pentu că... dar eu nu pot.
Nimic mai fals! Ce pot alţii să facă, iar tu nu poţi? Să alerge la maraton, să fie flexibili, să aibă mai mulţi bani? Atenţie la gândurile care iau amploare în mintea ta, fiindcă aşa ţi se conturează viitorul! Decide să crezi că poţi face tot ce îţi doreşti şi că nimic nu te poate opri.
2. Am nevoie de... pentru a putea să...
Chiar aşa? Chiar ai nevoie să se întâmple cutare sau cutare lucru înainte ca tu să poţi face ce îţi doreşti? Ai nevoie de bani pentru a fi fericită? Ai nevoie de un job şi de o mărire de salariu înainte de a găsi un partener şi de a întemeia o familie? Ai nevoie de mobilă înainte de a organiza o petrecere de casă nouă? Ai nevoie de mai mulţi prieteni pentru a te simţi iubită sau de o casă, maşină şi haine de firmă pentru a simţi într-adevăr că ai succes? Serios? Pentru a reuşi, ai nevoie de linişte interioară, o minte şi o inimă deschisă. Restul sunt detalii.
3. Nu am dispoziţia necesară. Sunt lipsită de chef.
Nu este o stare de fapt, ci doar o dispoziţie de tranziţie. Eşti puternică şi poţi decide să îţi schimbi dispoziţia. Dacă vrei să ai chef, vei avea. Nimic mai simplu! Dacă nu, vei alege să te plângi de situaţie şi să nu schimbi nimic.
4. Sunt prea bătrână, prea obosită, prea... pentru a mă schimba.
Vârsta este o stare de spirit şi mulţi dintre cei care folosesc această scuză sunt prea tineri pentru a înţelege cu adevărat sensul acestor cuvinte. Însă gândul că eşti prea bătrân nu face decât să îţi răpească energia şi să îţi diminueze productivitatea, îmbătrânindu-te, cel puţin aparent, prematur. Aşa că data viitoare când gândeşti această minciună, reformuleaz-o. Spune, în schimb: "Mă aflu la vârsta potrivită, în momentul şi locul potrivit pentru a face această schimbare."
5. Ţie ţi-e uşor să spui asta.
Evident că e mai uşor de zis decât de făcut, pentru că acţiunea necesită efort. Chiar vrei să pocneşti din degete şi să obţii tot ce îţi doreşti? Atunci probabil că nu te afli în universul potrivit. Scoate-ţi din minte această minciună şi înlocuieşte-o cu convingerea că orice e posibil dacă eşti dispus să depui efort în acel sens.
6. Ar trebui să... Nu ar trebui să...
"Trebuie" este un cuvânt şiret şi periculos, întrucât îţi dă senzaţia de importanţă şi disciplină, dar te limitează enorm. Atunci când mintea îţi spune că trebuie să faci ceva, întreabă-te de ce. Explorează, analizează în profunzime şi vezi pe ce se bazează aceste gânduri. Până la urmă, trebuie să faci doar ceea ce vrei şi este într-adevăr benefic pentru tine, pe termen scurt şi lung.
7. Nu e corect. Viaţa e nedreaptă!
Cine defineşte corectitudinea şi dreptatea? Certându-te cu realitatea nu ai decât de pierdut. În loc să te plângi că viaţa nu e dreaptă, găseşte cel puţin un lucru corect care se întâmplă în viaţa ta în acel moment şi vei anula instant această minciună gogonată.
8. Nimeni nu mă înţelege. Sunt singură.
Imposibil! Vrei să spui că dintre miliardele de oameni de pe această planetă, nimeni nu te înţelege? Sau poate vrei să spui că nu te înţelege nimeni dintre cele câteva zeci de oameni din cercul apropiat de cunoştinţe. Nimeni e un cuvânt prea mare şi poţi căuta o veşnicie fără să parcurgi întreaga populaţie a globului, în căutarea cuiva care să te înţeleagă. În schimb, alege să crezi că pur şi simplu nu te afli în compania unor oameni capabili să te înţeleagă şi încearcă să te înconjori de oameni diferiţi şi poate ceva mai deschişi decât cei pe care îi cunoşti deja.
De exemplu, dacă tu eşti un artist în devenire, nu-i de mirare că vei crede că nimeni nu te înţelege dacă îţi petreci timpul printre oameni fără înclinaţii artistice.
9. E vina ta, a lui, a lor...
Dai vina pe părinţi, profesori, şefi, partener sau chiar pe copiii tăi pentru ce ţi se întâmplă? Poţi alege să faci asta în continuare, însă trebuie să fii conştientă că nu aşa vei fi fericită. Nu există vină în drumul către fericire şi pace interioară, ci numai acceptare şi asumarea responsibilităţii pentru propriile decizii.