Cine este Oana Stoica Mujea? Cum te-ai descrie in 5 cuvinte?
Uh, cine sa fie, un om si atat. Poate putin introvertita, poate usor nevrotica, sentimentala dar in acelasi timp rece ca gheata si destul de naiva.
In liceu ai terminat un profil real, apoi ai terminat Facultatea de Electronica si Electromecanica. Urmarindu-ti CV-ul se observa ca viata ta a pendulat intre pasiunea pentru literatura si stiintele exacte. Cum se imbina ele?
In lumea asta se imbina totul. Din contra, atunci cand faci o facultate tehnica ai avantajul de-a citi mai mult si de-ati dezvolta partea asta artistica. Asa ca se imbina de minune.
De unde pasiune pentru scris? Cand si cum s-a nascut ea?
Mi-a placut mereu sa scriu, inca din clasele primare. Pasiunea cred ca o ai in tine, te nasti cu ea. E imposibil sa fie altfel.
Care sunt sursele tale de inspiratie atunci cand scrii? Cum se naste un roman? Conteaza mai mult talentul sau este vorba si de foarte multa munca?
Ma inspir din orice, chiar si dintr-o vorba in vant spusa de un politician. Cand scriu inspiratia e deja acolo, uneori mai vine si pe parcurs. N-am o reteta. Scriu oriunde si oricum.
Un roman nu se naste chiar greu, mai greu se termina. Stiti cum e, sa concepi un copil poate fi chiar o placere, sa duci sarcina la bun sfarsit e mai migalos. Talentul e esential, dar munca face totul. Sigur, munca e foarte importanta, poate cea mai importanta.
Scrii literatura fantasy, cat de dezvoltat este acest tip de literatura in Romania? De ce ai ales acest gen de literatura? Esti tentata si de alte genuri? Ne pregatesti vreo surpriza?
Nu scriu numai literatura fantastica, scriu si literatura politista si alte genuri pe care n-as sti unde sa le incadrez. Literatura fantastica e foarte dezvoltata, doar ca, din pacate, doar cea scrisa de straini. Acum au inceput si romanii sa intre pe piata asta. Cum spuneam nu scriu numai literatura fantastica. Acum Iolanda Stireanu, personajul principal din romanele politiste pregateste o surpriza.
Tocmai s-a incheiat targul de carte Gaudeamus. Cu ce ai ramas dupa acest targ? Ce te-a impresionat? A fost ceva care te-a dezamagit?
M-a impresionat numarul mare de oameni, ceea ce denota ca romanul inca mai citeste. Si m-a dezamagit faptul ca editorii, cu toate ca au vandut aproape tot, cum se face, tot n-au bani sa-si plateasca autorii.
Cum se vede cititorul roman din postura unei scriitoare? Dar literatura romana contemporana?
Intrebare grea. Cititorii sunt feluriti, nu poti sa-i vezi pe toti la fel. In schimb, literatura romana contemporana e din ce in ce mai buna.
"Careul de dame" (Lucia Verona, Oana Stoica-Mujea, Ivona Boitan si Monica Ramirez) a inceput sa fie din ce in ce mai prezent in spatiul public. Descrie putin relatia dintre voi. Nu exista rivalitate sau macar un soi de competitie, tinand cont de faptul ca impartiti acelasi domeniu de activitate?
Ei, da, Careul. Avem o relatie perfect normala. Iesim impreuna atunci cand avem timp. Mai o barfa scriitoriceasca, mai o cafea. E o relatie normala. Nu, nu ne invidiem. De ce sa o facem? Fiecare are publicul ei. Si nu ne suparam nici daca un om ne cumpara tuturor romanele, e chiar foarte bine. Doar asa crestem, impreuna. Rivalitatea nu poate exista, pentru Dumnezeu, ideea e sa ne vindem, impreuna sau separat. Chiar ne promovam una pe cealalta pentru ca asa e normal.
Se tot vorbeste despre razboiul sexelor. Exista acest "razboi" si in literatura?
Eu una nu l-am simtit. Asa ca nu stiu ce sa spun.
Un tabloid a scris cu ceva timp in urma ca ai fost la mare pe "banii lui tata". Care este reactia ta cand vezi ca aceasta a "reprezentat o stire" insa intrarea ta in USR, lansarea unei carti sau alte lucruri legate de activitatea ta profesionala isi fac cu greu loc prin paginile ziarelor?
Ma deranjeaza ca nu scriu despre carti, dar pe de alta parte inteleg si tabloidele, trebuie sa traiasca si ele. Bine ar fi sa se si informeze. Dar nu, nu ma enerveaza.
Ce trebuie sa faci pentru a fi un autor de succes?
Sa te promovezi. Sa alergi. Sa muncesti. Sa iesi din cochilie.
Ce parere ai despre vedetele care se apuca de scris? (gen Andreea Marin, Mihaela Radulescu, Dan Chisu si mai nou Catalin Botezatu) Poate oricine sa scrie? A devenit scrisul un moft realizabil de orice are un sponsor capabil sa le editeze ceea ce debiteaza?
Pai... atat spun, nu, nu oricine poate sa scrie.
E Romania un mediu propice pentru un scriitor? Ai fi dispusa sa emigrezi? De ce da/nu?
Nu, Romania nu e un mediu bun pentru scriitori. Da, sigur as emigra, pentru ca, pur si simplu, ma simt straina in tara mea.
Care sunt planurile tale de viitor? Ce surprize ne pregatesti?
Mie nu-mi place sa-mi fac planuri. Oi vedea pe parcurs. Ei, surprizele nu le spun ca n-ar mai fi surprize. Dar in premiera va spun ca tocmai am infiintat Editura Caii Verzi. Momentan atat!