Un "control freak” nu este un om bolnav, este doar un individ obsedat de sefie, de putere, de verificare, de a avea totul organizat. Iubeste pur si simplu starea pe care i-o da aceasta putere, adora sa se simta superior celor din jur. Tot ce se desfasoara in fata ochilor unei astfel de persoane, trebuie sa fie analizat, indreptat, reproiectat pentru a ajunge la o perfectiune, lucru care de altfel este practic imposibil.
De unde vine nevoia de a detine controlul?
De cele mai multe ori, devenim obsedati de control, tocmai din teama de esec. O teama care ne aduce o viata strict organizata si ne motiveaza aceasta sete de putere absoluta si de analiza permanenta. Frica si nesiguranta sunt dusmanii nostri cei mai mari. Adesea nefericiti, ne angajam sa depunem eforturi pentru a atinge perfectiunea si a ne depasi limitele.
Care pot fi consecintele?
Ca orice alt lucru facut in exces, poate produce dezechilibre si ne poate dauna atat noua, cat si relatiilor cu cei din jurul nostru, pentru ca vine la pachet cu perioade lungi de stres, care ne pot afecta atat pe plan fizic, cat si psihologic. Iluzia omnipotentei si a fapului ca putem controla suta la suta ce ni se intampla in viata, implica un mare efort si o mare presiune. Chiar daca ne dorim binele persoanele dragi si vrem sa le planuim sau sa le impunem dinainte ce credem noi ca este just, uneori putem da gres. Este foarte important ca acea persoana sa-si doreasca sa fie "manevrata". Unii oameni isi doresc astfel de persoane in preajma lor, si chiar le ajuta sa ia decizii cat mai bune si sa se simta mai stapane pe sine. Dar, sunt si oameni carora nu le place sa fie dominati, si ajung sa se fereasca de cei care depasesc limita controlului pe care o considera ei a fi normala. Putem sa ne certam cu oamenii apropiati, sau putem avea chiar conflicte la locul munca din cauza acestor reguli impuse de noi.
Cea mai grea etapa
Atat timp cat ne recunoastem defectele, putem sa le si "tratam". Dupa cum am mai spus, nu este o boala, e vorba doar de niste temeri care ne impulsioneaza sa ajungem sa ne dorim acest control al vietii noastre si al celor din jur. Cel mai bun remediu ar fi vizita la un psiholog. Chiar daca pare ceva banal si nesemnificativ la prima vedere, cu siguranta pentru cei care se regasesc in descrierile de mai sus, lucrurile nu stau chiar asa simplu. Pentru o astfel de persoana lucrurile sunt mai complicate, in viziunea sa nimic nu este niciodata asa cum ar trebui, raspunsurile pe care le da nu sunt niciodata satisfacatoare iar lucruri bune niciodata suficient de bune (intotdeauna exista loc de mult mai bine).
De cele mai multe ori, din dorinta de a face totul cat mai perfect, ajungem sa pierdem frumusetile ineditului, lucruri care se intampla fara sa te astepti.