Iată care sunt obiceiurile care îți amenință sănătatea mintală.
1. Prea multe conversații negative despre tine
Glumele pe care le faci pe seama ta sunt destinate doar pentru a te distra: ele doar arată că nu te iei în serios, nu? Nu vezi nimic rău când îți spui: „Oh, oricine putea să facă asta.” sau „Sunt un idiot.” Pentru tine nu contează cât timp ai pierdut lucrând la prezentare sau cât de mult efort ai depus pentru pregătirea prăjiturii. În momentul în care ești lăudat(ă) pentru ceva, reacția reflexă este să-ți diminuezi eforturile.
Imaginează-ți că îi spui prietenului tău că realizările sale nu sunt importante sau că nu este la fel de inteligent ca alții. Iar acum, fă-ți un obicei și vorbește-i constant despre asta în fața colegilor și prietenilor și cu siguranță îi vei afecta sănătatea mintală. Făcând asta cu tine însuți, vei produce același efect.
2. Somnul prost
În ritmul rapid al vieții, avem atât de multe de făcut, încât nu avem timp să ne odihnim. Devenim atât de ocupați și productivi încât uităm să dormim suficient.
Dar ar trebui să știi că insuficiența somnului poate duce la iritabilitate, agresivitate, depresie și dificultăți de concentrare.
3. Îți verifici telefonul prea des
Mulți dintre noi fac asta, deoarece smartphone-urile acum fac parte din mâinile noastre. Le folosim pentru serviciu, întâlniri, rețele sociale, comunicare cu prietenii și familia, verificarea vremii sau știrilor. Totuși, conform studiilor, verificarea frecventă a telefonului, mai ales când te trezești și înainte de culcare, îți poate cauza probleme de dispoziție și somn.
4. Amânarea
Amânarea – este hoțul care îți fură timpul și îți afectează sănătatea mintală. Cineva își stabilește obiective, dar le neglijează, în timp ce cineva nu-și stabilește obiective. Dacă nu-ți stabilești niciun obiectiv și nicio sarcină, recurgi la o strategie de evadare care crește nivelul de stres și reduce nivelul de bunăstare, potrivit relatii.net.
Amânarea cronică poate duce la scăderea încrederii în sine, energiei și la o performanță scăzută, ceea ce provoacă un nivel și mai mare de stres și senzația că viața „trece pe lângă tine”.
5. Cheltuirea irațională a banilor
Din când în când, să cheltui bani pe lucruri care îți plac este o modalitate excelentă de a te recompensa pentru munca grea pe care ai făcut-o. Dar atunci când cheltui bani fără sens, pe lucruri de care nu ai nevoie, acest lucru poate duce la criză și stres.
Deși viața cu un buget limitat s-ar putea să nu fie ceea ce ai visat vreodată, asta îți va permite să nu-ți mai faci griji pentru bani în fiecare zi și să eliberezi energie suplimentară pentru idei și proiecte noi, care în cele din urmă îți vor aduce stabilitatea financiară.
6. Nu petreci suficient timp în singurătate.
Să fii constant în compania oamenilor poate fi obositor, de aceea este foarte important să petreci timp în singurătate când te afli în spațiul tău personal. Unul dintre avantajele singurătății este să te asculți, să-ți asculți corpul și să folosești acest timp pentru a te reîncărca, a te bucura de o carte bună, o baie relaxantă, o plimbare în parc și de activitățile tale preferate.