Dana Burghel, director executiv al Learning About: "Sunt multe obiceiurile nesuferite: de la vorbitul prea mult, mai ales atunci cand nu ai nimic de spus; este un prost obicei si oboseste. Lauda de sine, barfa impanzita incoace si incolo, chat-ul de orice fel mai ales in preajma persoanelor care chiar sunt ocupate, obiceiul de a da sfaturi tot timpul, iesitul in evidenta cu orice pret, lingusirea sefului si multe altele pot fi enumerate aici."
Semne de avertizare
- te trezesti povestindu-le tuturor despre fiecare mail si fiecare telefon pe care le dai;
- vorbesti din ce in ce mai tare, chiar si atunci cand nu spui lucruri importante pentru intregul birou sau atunci cand vorbesti la telefon cu prietenii sau familia;
- colegii tai stiu totul despre tine si despre iubitul tau, despre meniul vostru zilnic sau despre discutiile voastre zilnice;
- ai inceput sa te simti cea mai bine pregatita, cea mai muncitoare, cea mai buna: pe scurt, mai buna decat restul oamenilor. Revino-ti!
- vorbesti cu colegii mai mult pentru a te plange decat pentru a face o mica pauza si a te destresa!
- ai inceput sa nu mai privesti pe nimeni in ochi, nu saluti pe nimeni sau nu raspunzi la saluturi, nu faci niciodata complimente celor cu care lucrezi si nu iti folosesti empatia niciodata. E drumul cel mai sigur pentru a deveni o nesuferita cu C mare! (stiti voi!)
Constientizeaza si scapa de obiceiurile "rele"!
Dana Burghel: "Se spune ca daca ceva ne enerveaza la ceilalti, atunci ar trebui sa ne uitam la noi insine... Momentul in care chiar ne vom pune anumite intrebari in legatura cu noi ale caror raspunsuri sunt destul de deranjante (tot pentru noi) ar putea fi inceputul constientizarii. Ce putem face? In primul rand trebuie sa vrem sa ne schimbam! Iar acesta este poate, cel mai greu lucru, deoarece dorinta de schimbare este prezenta la un procent foarte mic din populatie. Asadar, daca chiar dorim sa ne schimbam, intentia initiala, de a face altceva decat acel obicei prost trebuie sa fie primul pas."
Iata ce ne propune specialistul companiei Learning About: "Vorbesc prea mult si vreau sa ma schimb? Primul pas este: am constientizat in timpul turuielii ce se intampla cu mine, gasesc repede o scuza si pun capat discutiei. Sau mai bine zis monologului. Este de preferat sa gasim antidoturi pentru oricare dintre obiceiurile noastre proaste, iar daca ne dorim schimbarea cu adevarat atunci, ca sa functioneze cu noi, poate ar fi bine sa ne oferim singure recompense atunci cand reusim sa ne stapanim, si mici 'pedepse' atunci cand nu ne iese. Daca gasim adevarata motivatie care sta in spatele obiceiului prost (va amintiti? mai devreme am spus ceva despre anume intrebari si raspunsurile neplacute noua) atunci aceeasi aceeasi motivatie o putem pune si in spatele noului comportament bun. Imi place sa dau sfaturi mereu? Poate pentru ca vreau sa fiu mereu de folos celorlalti? Sa ma simt utila? Atunci incearca mai inainte sa afli ce il intereseaza pe celalalt cu adevarat. Si mai ales daca il intereseaza ceva, in speta sfaturile tale."
De ce am vrea sa scapam de aceste obiceiuri? Pentru ca cine are obiceiuri care ii alunga pe ceilalti, de obicei sfarseste singur. Si nu cred ca exista cineva care isi doreste acest lucru.
Stiti cum va puteti descarca? Ne poti povesti toate obiceiurile enervante ale celor alaturi de care lucrezi zi de zi! Sau cele pe care ai reusit sa le inabusi! (povesteste-ne si cum ai facut-o!)